Sokan vásárolnának lakást az új családtámogatásokkal

A vásárlást tervezők kétharmada saját részre venne ingatlant, 12 százalékuk másnak, például a gyermekének vásárolna lakást, a befektetési céllal vásárlók aránya pedig 21 százalékos volt a felmérésben.

2019. 06. 22. 10:29
null
Több mint 6 százalékkal csökkentek a lakásárak a második negyedévben a járvány okozta bizonytalanság miatt, erre az utóbbi öt évben nem volt példa Forrás: Mátrai Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen szeretnének lakást vásárolni a következő egy évben, mint amennyien februárban tervezték ezt. Az érintettek kétharmada lakáshitel segítségével szerezné meg az új ingatlant – derül ki az Ingatlan.com-csoporthoz tartozó Money.hu reprezentatív, a hazai internetezők körében májusban végzett kutatásából. A felmérés szerint a megkérdezettek 16 százaléka vásárolna lakóingatlant a következő egy évben.

Trencsán Erika, a banki összehasonlító portál vezető pénzügyi szakértője azt mondta, a lakásvásárlási hajlandóság emelkedése részben azzal magyarázható, hogy alig több mint egy hét múlva jelentősen bővül a lakásvásárláshoz igénybe vehető állami támogatások köre. – Július elsejétől bővül a családi otthonteremtési kedvezmény, elindul a babaváró támogatás és a kistelepüléseken is extra támogatást lehet igényelni a falusi csok részeként. A nagyobb összegű támogatások a nagyvárosban és a fővárosban élőknek is érezhető segítséget jelenthetnek – fejtette ki a szakértő.

A vásárlást tervezők kétharmada saját részre szeretne ingatlant szerezni, 12 százalékuk másnak, például a gyermekének venne lakást, a befektetési céllal vásárlók aránya pedig 21 százalékos volt a felmérésben.

Használt ingatlanhoz is igényelhető lesz júliustól a csokos kölcsön
Fotó: Mátrai Dávid

Trencsán Erika szerint kedvező változás, és a pénzügyi tudatosság térnyerésére utal az, hogy a hitelfelvételt tervezők döntő része, több mint hetven százaléka az igénylés előtt összehasonlítaná a pénzintézetek ajánlatait. Ez azért fontos, mert óriási különbségek vannak a piacon: június elején a húsz évre felvett és a teljes futamidő alatt fix kamatozású tízmilliós lakáshitelek között a legolcsóbbak teljes hiteldíjmutatója (thm) öt-hat százalék volt, ami hetvenezer forint alatti törlesztőrészletet jelent, a legdrágábbaknál azonban bőven nyolc százalék fölötti, ami több mint nyolcvanezer forintos havi törlesztőt jelent. – Ez húsz év alatt több mint 2,6 millió forintos különbséget okoz – hangsúlyozta Trencsán Erika.

A pénzügyi szakértő hozzátette, hogy az állami kamattámogatású csokos kölcsön és a babaváró hitel esetén a kötelezően előírt feltételek mellett a pénzintézetek hitelfeltételei­nek is meg kell felelni, ami bankonként nagyon eltérő lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.