Szép eredmények a pihenőkártyával

Miközben a lakosság utazásra, kikapcsolódásra elkölthető jövedelme folyamatosan gyarapodik, a béren kívüli juttatások legnépszerűbb eleme, a Széchenyi-pihenőkártya felhasználása is jelentősen megnőtt a belföldi turizmusban. A Szép-kártya — főként vidéken — tovább ösztönzi a hazai élménylehetőségek, a szolgáltatások fejlesztését és elősegíti a munkavállalók minőségi rekreációját.

2019. 08. 23. 10:36
null
Sokaknak a kafetéria ad lehetőséget a kikapcsolódásra Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta a belföldi turizmus stabil ösztönzője a Széchenyi-pihenőkártya, a béren kívüli juttatás legnépszerűbb formája a felhasználáskor közvetlenül áramoltat pénzt az utazási piacra, ezzel főként a vidéki turizmus, illetve a teljes magyar gazdaság versenyképességét erősíti. Bevezetése óta közel 444 milliárd forint pluszforrást jelentett a turizmusnak a Szép-kártya, amelyet már a környező országokban is másolnak, mert bizonyítottan lendít a szálláshelyek látogatottságán. A hazai piac belföldről származó bevételeinek jelentős része ma is a pihenőkártyáról érkezik, sőt a lakosság költekezése egyre magasabb a szállodákban, éttermekben mind a hagyományos fizetőeszközök, mind a Szép-kártya révén.

Az augusztus 20-i hosszú hévégén például az átlagos szobafoglalási érték, amelyet hagyományos fizetőeszközzel teljesítettek a vendégek, a Szállás.hu adatai szerint 58 500 forint volt, ami 40 százalékkal volt magasabb a hónap során egyébként jellemző költekezésnél. Ehhez képest jóval bátrabbnak bizonyultak a Szép-kártyás fizetést választó magyar szállóvendégek, akik átlagosan 107 500 forintért pihenték ki magukat a nyár utolsó hosszú hétvégéjén az itthoni üdülőhelyeken. A pihenőkártya forgalma az idén várha­tóan rekordmagasságokba érhet; árulkodó, hogy például az elmúlt ünnepi hétvégén is minden tizedik esetben Szép-kártyával rendezték a számlát.

Nem csupán a szállodákban, vendéglőkben, fürdőkben, kapcsolódó szolgáltatásoknál, hanem például a falusi turizmusban is hódít a kedvezményes adózású kafetéria, a vidéki szálláshelyekre ráadásul kifejezetten forgalomösztönző hatással bír, ezért ma már a falusi szereplők többsége is Szép-kártya-elfogadó helyként üzemel.

Sokaknak a kafetéria ad lehetőséget a kikapcsolódásra
Fotó: Éberling András

Az idei nyár az OTP Szép-kártya felhasználásában jelentős növekedést hozott eddig – ezt már a legnagyobb Szép-kártya-kibocsátó bank kafetéria-üzletágvezetője közölte. Vargáné Jandrasits Ildikó elmondta: az idén júliusban közel húszmilliárd forintot költöttek élményekre a kártyabirtokosok, ami 80 százalékkal több a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A bérek folyamatos emelkedésével már tavaly is szárnyra kapott a belföldi utazási piac, amikor a magyar lakosság 52 százaléka vett részt legalább egy alkalommal többnapos hazai célú utazáson. Összesen 347 milliárd forint érkezett így a belföldi turizmusba, ami folyó áron 5,7 százalékkal volt több, mint 2017-ben. A Központi Statisztikai Hivatal KSH kutatása szerint a költekezés kiemelkedően magas volt a wellness területén, amely az egyik tipikus célpont a pihenőkártyával fizető vendégek körében.

A KSH szerint minden korábbi adatot meghalad a magyarok 2018-ban mért részvétele a belföldi turizmusban. A Szép-kártyás utazás viszont az idén ugrott meg igazán: az első hét hónapban lényegében megduplázódott a pihenőkártyával történt feltöltések összege, amely százmilliárdos nagyságrendet tesz ki. A szállodaszövetség pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a belföldi vendégéjszakák az első fél évben szerény mértékben (0,3 százalékkal) bővültek, ennek ellenére a Szép-kártya-forgalom 21,6 százalékkal, 9,2 milliárd forint nőtt a hatodik hónap végére. Csak júniusban ráadásul a pihenőkártyás fizetés a szálláshelyeken soha nem látott mértékben, azaz 60,7 százalékkal múlta felül a tavaly nyár elején mért összegeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.