Tartja magát a virsli a szilveszteri menüben

Nem csak a szilveszter tipikus terméke a virsli, amely a lakosság körében egész évben általánosan a legnépszerűbb húskészítmények közé tartozik, évente 30-35 tonna fogy belőle. A virsli az óévbúcsúztatók gyakran feltálalt élelmiszere, ami meglátszik az átlagosnál 20-25 százalékkal erősebb év végi értékesítésben is.

2020. 12. 31. 8:15
Nem minden virsli, ami annak látszik Forrás: PEXELS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár némileg lassult a koronavírus-járvány miatt a magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött, drágább termékek iránti kereslet erősödése, a virsli a mostani ünnep előtt is szinte minden vásárló kosarába bekerült.

A Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke az aktuális fogyasztási trendek kapcsán ismertette: a magyarok egyre inkább az előre csomagolt termékeket, vagyis az önkiszolgáló pultokon hozzáférhető virsliket vásárolják – ezek népszerűsége a fokozott óvatosság miatt a pandémia alatt fokozódott. Olyannyira, hogy az előre csomagolt virslik részesedése nyolcvan százalék körül alakul évente – jelezte.

December végén sokan választják a szezonális terméket az ünnepi menü részeként Fotó:Bach Máté

Éder Tamás megjegyezte: az első fél évben még áremelkedés jellemezte a húskészítmények, így a virslik piacát is, mivel az élő sertések ára ebben az időszakban a világpiaci folyamatok miatt Magyarországon is magas volt. Ugyanakkor a második fél évben már nem drágult tovább a termék, és stabilizálódtak a készítmények árai, így a virsliké is.

A járvány hatására a vásárlók árérzékenysége újra hangsúlyosabb, ami idén azzal járt, hogy a jobb minőségű, magasabb hústartalmú, nem műbélbe töltött virslik forgalma lassabban nőtt a gyengébb minőségűek kárára.

A hatósági laboratóriumban jól szerepeltek a húskészítmények Fotó: Havran Zoltán

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium minden évben ellenőrzi a fogyasztói megtévesztés szempontjából az ünnepi virslikínálatot. Nemrég közölte: az idei vizsgálaton a húszféle húskészítmény közül mindössze egy nem felelt meg maradéktalanul az előírásoknak.

Biztonságos durranás

A pezsgő az ünnepi időszak, az óév búcsúztatásának és az újév köszöntésének hagyományos kelléke. Több típus létezik: ízléstől függően a cukortartalom alapján száraz, édes, félszáraz, rosé típusok – a pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlőmustból vagy borból. A pezsgő otthoni tárolásakor különösen fontos a hőmérséklet: a négy–nyolc Celsius-fok az ideális, vagyis mindenképpen tartsuk hűvös helyen, felbontás után pedig hűtőben az italt. Viszont bármilyen gyorsan is kell lehűtenünk, ne tegyük be a fagyasztóba, ezzel ugyanis könnyen véget vethetünk az ital selymességének – derül ki a Nébih Szupermenta tesztjeiből. Nem mindegy a nyitás trükkje: akkor lehet biztonságos, ha oldalra döntjük a palackot 45 fokos szögbe, mellyel könnyebb a drótkosár eltávolítása és a dugó sem repül ki váratlanul.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.