Tetőzik a kánikula a Balatonnál

A jövő hét elején még brutálisabb melegre számíthatunk.

2021. 06. 24. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint a korábbi évek júniusának közepén-végén, ezekben a napokban is Afrikából érkezik hozzánk a száraz és forró levegő. A nagy meleg másik oka, hogy idén elmaradtak a Medárd-napi zivatarok, holott ezeknek június első hetében meghatározó szerepük van a talaj nedvességének alakulásában. A száraz talaj gyorsan felmelegszik, a talajból elpárolgó nedvesség hiánya csökkenti a gomolyfelhő-képződést, így júniusban egyébként is erős a napsütés magyarázta lapunknak a kánikula okát az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetője. – Némi vigaszt jelenthet, hogy a hazánkba (is) beáramló, szabad szemmel nem látható, csak műszerekkel mérhető szaharai homok minimális mértékben ugyan csökkenti a napsugárzást – tette hozzá Horváth Ákos meteorológus.A hét végén jelentősen csökken a hőség, de kedden előreláthatóan még az e hét közepén mértnél is brutálisabb lesz a forróság – jegyezte meg a szakember.

Fotó: Krausz Andrea/Likebalaton.hu

Ma a kora délutáni órákban a Balatonnál 36 Celsius-fok várható, a déli országrészekben viszont a 39 fokot is elérheti a hőmérséklet. Szerdán a legmelegebb órákban a Balaton vize Siófoknál 26,7, Kenesénél 27,3 Celsius-fokos volt, a Velencei-tónál 29,4, a Fertő tónál 26,6, a Tisza-tónál 23 fokot mutatott a vízhőmérő készülék. A meteorológusok és az orvosok arra intenek: 11 és 15 óra között ne menjünk napra, korábbi vagy későbbi időpontra halasszuk a strandolást, és figyeljük a balatoni strandokon is kifüggesztett UV-sugárzást mutató táblácskát.

Tilalom

Tűzgyújtási tilalom van érvényben csütörtök 12 óra óta az ország területén, ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőben, facsoportban, útszéli fák közelében – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. A Balaton térségében a legveszélyeztetettebbek a tó déli parkja közelében elterülő nádasok, de a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén is vannak tűzesetnek kitett területek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.