Tízmilliárd eurós mentőcsomag készül a német vasútnak

Az EU Bizottságának még ellenőriznie kell, hogy az állami támogatás összeegyeztethető-e a jogszabályokkal.

2020. 05. 18. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízmilliárd eurós veszteség keletkezett a német szövetségi vasút, a Deutsche Bahn (DB) kasszájában a korona-válság miatt. Ez derül ki abból a kormányzati dokumentumból, amely a DPA hírügynökséghez került a minap. Az utasforgalom Németországban is összeomlott az elmúlt hónapokban. A DB visszavonta a menetrendet, de a járatok nagy részét fenntartották annak érdekében, hogy továbbra is biztosítsák a mobilitást – tette közzé a Die Zeit. A tanulmány szerint a távolsági forgalomban áprilisban a vártnál kilencven százalékkal kevesebben utaztak.

A Közlekedési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium által készített kalkuláció szerint a gazdasági károk 11-13,5 milliárd euróra rúghatnak a vasúttársaságnál. A szövetségi kormány készen áll az összeg nyolcvan százalékának, vagyis 6,9-8,4 milliárd eurónak a megtérítésére a DB tőkéje emelésével. Az EU Bizottságának azonban még ellenőriznie kell, hogy ez az állami támogatás összeegyeztethető-e az állami támogatásokra vonatkozó jogszabályokkal. A szövetségi kormány szerint az első 4,5 milliárd eurós részlet rendelkezésre áll a következő hetekben. A fennmaradó forrásokról ezután 2020 negyedik negyedévében kell dönteni, a károk szintjétől függően, és azokat 2020-2021 fordulóján bocsáthatják a vasúttársaság rendelkezésre.

Az év elején még ünnepeltek a társaságnál, hiszen rekordot értek el a távolsági személyszállításban: először használta több mint 150 millió utazó az ICE és IC szerelvényeket. Ezt gázolta el a járvány, az utasok otthon maradtak, a járatok szinte üresen közlekedtek. A DB kénytelen lesz a jövőben visszafogni a fejlesztéseket, pedig az unió zöld fordulata forgatókönyvében jelentős szerepet szántak a karbonsemleges vasúti közlekedésnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.