Többet terveznek költeni a szülők az idei iskolakezdésre

Minden negyedik válaszadó 15-25 ezer forintot, további majdnem negyedük negyvenezer forintnál is többet szán gyermeke beiskolázására.

Magyar Nemzet
2020. 08. 11. 11:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén gyermekenként átlagosan mintegy 33 ezer forintot terveznek elkölteni a szülők az iskolakezdésre, míg tavaly ez az összeg 15 és 25 ezer forint között mozgott – közölte a Vatera online piactér több mint háromezer válasz alapján 2020. júliusban saját felhasználói körében végzett online kérdőíves felmérésének megállapítását.

A válaszadók 13 százaléka tízezer forint alatti összegből oldja meg a kötelező iskolaszerek vásárlását, és csak minden tizedik család hozza ki 10–15 ezer forint közötti összegből a beszerzést. A kutatásban résztvevők 26 százaléka 15 ezer és 25 ezer forintot áldoz gyermekenként a beiskolázásra, 29 százaléknyian pedig 25–40 ezer forintot is hajlandók erre a célra szentelni.

Sőt majdnem minden negyedik válaszadó még negyvenezer forintnál is többet szán az iskolakezdésre, és akadt olyan is, aki 600 ezer forintot ütemezett a szeptemberi előkészületekre, ami egy teljes tanulószoba berendezéséhez is reális összeg lehet.

A felmérés szerint az iskolakezdési termékek 79 százalékát inkább személyesen veszik meg a szülők.

A hagyományos vásárlást preferálók kétharmada elsődlegesen azért választja a személyes beszerzést, mert van lehetőség megnézni, megérinteni, felpróbálni a megvásárolt dolgokat, harmaduk pedig a gyermekkel közös programnak tekinti a beszerzőkörutat.

Ugyanakkor az esetek csaknem harmadában online veszik meg az iskolatáskákat, ilyenkor a vásárlók számára a legfontosabb szempont, hogy össze tudják hasonlítani az árakat, elkerülhetik a tolongást, valamint egyszerűen és célirányosan tudnak keresni. Úgy tűnik, a környezettudatosság és a költséghatékonyság egyre nagyobb számban jellemzi a családokat, mivel használt termékeket is keresnek és eladják a feleslegessé vált, iskolához kapcsolódó holmikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.