Tömegcikkek egyedi módon

Vannak, akiknek a családi hátterük, a szüleik munkája, pályája következtében zökkenőmentes a karrierjük építése, valósággal beleszületnek abba a hivatásba, amit egész életükben végeznek majd. A felvidéki származású Kiss Kósa Annamária nem volt ilyen szerencsés, saját tehetsége, szorgalma és sokéves munkája vezette őt a siker felé. Aztán jött a járvány, és mindent megváltoztatott, de a fiatal szakember jó válaszokat adott a kihívásokra.

2021. 03. 03. 7:15
null
20210218 Budapest Kiss Kósa Annamária (Koka), felvidéki divattervező egyedi maszkokat készít. fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Három dolog is foglalkoztatott gyermekkoromban, aztán tulajdonképpen egy negyedik irányba indultam el az életben, de a választásom bejött – bocsátja előre mosolyogva a felvidéki Somorjáról származó, de ma már a családjával Budapesten élő és dolgozó Kiss Kósa Annamária divattervező. Egyik nagy fiatalkori szerelme a sport volt, miként az édesapja, ő is kosárlabdázott. Emellett nagyon érdekelte a szavalás, a zene, az ének és a színjátszás, ezért később színész akart lenni.

– A baj az volt, hogy amikor az általános iskola után felvettek a kassai konzervatóriumba, akkor éppen nem indult magyar osztály. A szlovák nyelvű képzésre viszont nem mehettem, mert csak magyarul tudtam elképzelni a színjátszást. Megpróbáltak minket, a magyar nyelvű képzésre jelentkező diákokat Budapestre irányítani, de abba a szüleim nem egyeztek bele, hogy ilyen fiatalon egy nagyvárosba költözzek. Közben pedig a kosárlabdázást is abbahagytam már – emlékezik vissza Kiss Kósa Annamária, akinek a harmadik nagy szerelme a képzőművészet volt. Nem véletlenül, mert már gyermekként is nagyon jó kézügyessége volt, amit az édesanyjától örökölt, tőle megtanult kötni, horgolni, hímezni és varrni is. Végül úgy döntött, hogy ha a sport és a színjátszás irányába nem indulhat el, akkor a kézművességhez kapcsolódva tanul tovább. Nem keramikus, nem grafikus, hanem textiles vonalon képezte magát.

Szerelem lett a divattervezés

Kiss Kósa Annamária (Koka) felvidéki divattervező egyedi maszkokat készít
Fotó: Havran Zoltán

A középiskolában színházi jelmeztervezést és -kivitelezést tanult, és ez annyira jól ment neki, hogy egy idő után már a barátainak, ismerőseinek készített ruhákat és jelmezeket. Erre azért is kérték fel, mert akkoriban a jelmezekből még nem volt nagy kínálat a boltokban. A sikerek hatására pedig csakhamar ki is váltotta a vállalkozói engedélyt. A tehetségének köszönhetően hamarosan a Nemzeti Színház varrodájában is dolgozhatott, ahol a tervezés mellett a kivitelezéssel is megpróbálkozott. Amikor jöttek a sikerek, 25 évesen, úgy döntött, továbbképzi magát. Egyetemre jelentkezett, ahol szintén színházi jelmeztervezést tanult, de akkor már egyre jobban érdekelte a modern divat is, és mindinkább divattervező is akart lenni. Az egyetemi évei alatt lehetősége adódott arra, hogy áthallgasson a színművészeti egyetemről a képzőművészetire. Részt vehetett a divattervezői szak azon óráin, ahol a tervezést és a modern kor ruháit vették.

A diploma megszerzését követően Kiss Kósa Annamária maradt a színházi világban, de mellette a modern ruhák is foglalkoztatták. Nagyon sok színdarabban dolgozott Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban.

Már az egyetem alatt rendszeresen vállalt színházi munkákat, és így a gyakorlatban is tudott fejlődni. Emellett kapcsolatokat is építhetett, aminek később nagy hasznát vette.

Jöttek az elismerések is

Közben olyan pályázatot hirdettek, amelyre fiatal divattervezőket hívtak meg, így 2010-ben jelentkezett a legnagyobb szlovákiai versenyre. Azon elnyerte az év felfedezettje díjat, ami nagy lökést adott a divattervezői karrierjének. Kiss Kósa Annamária a következő évben Szlovákia legtehetségesebb fiatal tervezője lett. Ezzel lehetősége nyílt rá, hogy New Yorkba utazzon három hétre, ahol nagyon sok tapasztalatot szerezhetett. A sikereknek köszönhetően egyre többen megismerték a nevéből alkotott KOKA márkát, amit közben levédetett.

Kiss Kósa Annamária 2011-ben Szlovákia legtehetségesebb fiatal tervezője lett. Ezzel lehetősége nyílt rá, hogy New Yorkba utazzon három hétre, ahol nagyon sok tapasztalatot szerezhetett. Fotó: Reuters/Mike Segar

Ezután a gyermekei megszületéséig csak a munkának élt, folyamatosan megjelentek az őszi–téli és a tavaszi–nyári kollekciói, emellett egy sor divatbemutatóra, kiállításra is elment. A gyerekek mellett viszont volt olyan év is, amelyet teljes egészében ki kellett hagynia. Közben mind több esküvői ruhát is készített, mert sokan megkeresték, hogy tervezzen nekik valami különlegeset a nagy napra. A család miatt most már a legtöbb időt Budapesten tölti. A gyerekeik is a magyar fővárosban járnak bölcsődébe, iskolába.

A járvány mindent megváltoztatott

A járvány azonban, mint mindenki életét, Kiss Kósa Annamáriáét is átrajzolta.

Korábban arról álmodozott, hogy egyszer majd saját varrodát üzemeltet, és esetleg más tervezők munkáit is elkészíti, de a pandémia miatt alkalmazkodnia kellett a megváltozott igényekhez.

Mivel tavaly nem nagyon voltak bálok, esküvők, rendezvények, szinte egyetlen megrendelése sem érkezett.

– Kénytelen voltam a tömegg­yártás felé elmozdulni, és az utóbbi időben szinte csak egyedi tervezésű maszkokat készíttetek. Létrehoztam egy webshopot is, így az ügyfelek személyes találkozás nélkül is tudnak tőlem rendelni – mondja mosolyogva. Azt azonban hozzáteszi, hogy természetesen a jövőben is szívesen vállal egyedi megrendeléseket, mert azért továbbra is ezek a munkák jelentik neki a kihívást. Annak kifejezetten örül, hogy az utóbbi időben néhány esküvői ruha megrendelésével már megkereste egy-két bátrabb leendő menyasszony. – Úgy tervezem, hogy a pandémia után sem adom fel a tömegcikkek gyártását, mert egyedi, kreatív módon, de sokkal nagyobb piacot ki tudok elégíteni. Tavaly próbálkoztam fürdőruhák tervezésével is, de közbejött a járvány, ha azonban az élet visszatér a normális kerékvágásba, akkor folytatom azt a vonalat. A tervek szerint több mindenből készítek majd kisebb szériákat, és ezzel próbálom meg továbbvinni a vállalkozást – hangsúlyozza.

Nagy kérdés, hogy Kiss Kósa Annamária most hétéves Marci fia és hároméves Gréta lánya követik-e édesanyjukat a pályán. – Mindketten nagyon szépen rajzolnak és festenek, már Gréta is jól fogja a ceruzát és ecsetet. Marci is tervez, csak ő autókat és robotokat rajzol, talán nem véletlenül, mert a férjem mérnök. A kompromisszum az, hogy lehet belőle tervezőmérnök – jegyzi meg nevetve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.