Újból kelendő a tavaly bevezetett népszerű lakossági állampapír

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb mértékben Budapesten és környékén vásárolták a papírt.

Fellegi Tamás Péter
2020. 06. 11. 10:35
VARGA Mihly
Varga Mihály Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) bevezetésének első évfordulója alkalmából Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt az elmúlt tizenkét hónap tapasztalatairól.

Bevezetésként a pénzügyminiszter a jelenlegi helyzetet említette, hangsúlyozva, hogy erős növekedés közben érte hazánkat a válság, alacsony volt az államháztartás hiánya, mindez megkönnyíti, hogy viszonylag könnyen átjussunk a nehéz időszakon. Ami még nagyon lényeges: a bizalom, amely megvan a magyar gazdaság iránt, és ennek folyamatosan láthatók a jelei a befektetők érdeklődéséből.

A MÁP Plusz kiemelkedő siker: 4407 milliárdos állománnyal immár a lakossági állampapír-megtakarítások fele van ebben a papírban. A koronavírus megjelenésekor ugyan volt egy megtorpanás a vásárlásában, de most már ismét kezd visszaállni a korábbi érdeklődés.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb mértékben Budapesten és környékén vásárolták a papírt, olyan mennyiségben, mintha minden fővárosi polgár 700 ezer forintért vett volna. A második Veszprém megye, itt fejenként 308 ezer forint az érték, ha a teljes összeget a megye minden lakosával elosztjuk. Igen népszerű az online értékesítés: immár 45 százalékban vásárolnak ezen a csatornán.

A kötvény népszerűségének okai: öt éves, sávos kamatozású, magas kamatú papír, amely ráadásul kedvezően visszaváltható a futamidő alatt. Mindemellett személyi jövedelemadót sem kell fizetni utána (tavaly nyár óta semelyik újonnan kibocsátott állampapír után).

Az állam célja, hogy növekedjen a belső, hazai finanszírozás mértéke az államadósság tekintetében.

Az államadósság egyébként folyamatosan csökken, tavaly már csak 66,2 százalék volt GDP-arányosan. Ez ugyan idén megugrik a válság miatt, de utána újra mérséklődő pályára áll. Fontos, hogy a devizaadósság apadjon: míg tíz éve 53 százalék volt a devizaarány az államadósságon belül, ez mostanra 21 százalékra csökkent. A külföldi befektetők aránya összességében 65-ről 35 százalékra mérséklődött, a lakossági közvetlen állampapír-megtakarítás pedig háromról 26 százalékra nőtt, ez 8241 milliárd forintot jelent. A befektetések átlagos futamideje tíz éve másfél év volt, most három év.

Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a járvány miatt módosította finanszírozási tervét: egy milliárdról négy milliárd euróra emelte a keretet. Áprilisban bevontunk két milliárd eurót, amikor senki más nem merészkedett a piacra, mégpedig igen alacsony kamattal. Emellett sor került egy másfél milliárd eurós zöldkötvény kibocsátásra, a maradék fél milliárdot nem is biztos, hogy kihasználjuk – hangzott el.

Varga Mihály befejezésül elmondta: továbbra is az a cél, hogy az adósságkezelésben jelentős szerepe legyen a MÁP Plusznak, és az a cél, hogy 2023-ra 11 ezer milliárd forint fölé emelkedjen a lakossági állampapír-megtakarítás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.