Válságüzemmódban szükség van a gyorsabb helyzetértékelésre

A járulékcsökkentés és a hitelmoratórium nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország a koronavírus-válság első szakaszát az átlagosnál sikeresebben átvészelő államok között szerepel, és nem csak az egészségügyi, hanem a gazdasági oldalon is – jelentette ki a Világgazdaságnak adott interjúban Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Forrás: MTI, Világggazdaság2020. 06. 29. 8:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei gazdasági növekedés pontos mértékét lehetetlen megjósolni, az a ­járvány további alakulásától függ – mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára a Világgazdaságnak adott interjúban. A mostani turbulens időszakban fontossá vált a gyorsabb helyzetértékelés, ebben nagy segítség lehet a heti gazdasági index, amelyet a Pénzügyminisztérium munkatársai a jövőben heti rendszerességgel elkészítenek.

Gion Gábor rávilágított, hogy a járvány okozta helyzetet az eddigi közgazdasági modellekkel nehéz kezelni. A pénzügyi kormányzatnak azonban szüksége van arra, hogy a korábbinál pontosabb képet tudjon alkotni a gazdasági teljesítményről. A helyzetértékelést ma már nagyban segíti, hogy számos területen lényegében percre kész digitális kimutatások állnak rendelkezésre, amelyek összegzése révén valóban online helyzetképet lehet kapni a gazdaság teljesítményéről. A heti gazdasági indexben a villamosenergia-­felhasználás, a légszennyezés, a légi és közúti forgalom, valamint a Google-­keresések és a mobilitási mutatók mellett olyan speciálisan magyar adatokat is monitorozni tudnak, mint az online pénztárgépek számai. Az index adataira fog támaszkodni munkája során a múlt héten megalakított gazdaságvédelmi operatív törzs is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.