Vannak kedvező hozadékai is a járványhelyzetnek

Esetenként csökkentek a vállalási díjak, javult az együttműködési készség és gyarapodott az újra itthon munkát vállaló szakemberek száma az építőiparban, ahol tehát vannak kedvező hozadékai is a járványhelyzetnek. Az építőipari szakszövetség szerint az új fejlesztések körüli bizonytalanság miatt azonban fontos lenne, hogy a kormányzat terveinek megfelelően minél előbb meg lehessen ismerni az előrehozott nagyberuházásokat. Az építőipar szerintük így maradhatna továbbra is húzóágazat.

2020. 05. 09. 8:39
null
Új építés, használt lakás vagy akár régi családi ház bővítése. Megfontolandó lehetőségek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 3-5 százalékkal maradhatott el az építőipar teljesítménye az előző évitől a január 1. és május 10. közötti időszakban – tudta meg a Magyar Nemzet. A becslést készítő Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) tájékoztatása szerint ez továbbra is jobb arány az Európai Unió országainak összesített teljesítményével összevetve. Az Európai Építőipari Főszövetség (FIEC) április végén az uniós építőipari teljesítményt ugyanis a korábbi szint 80-85 százalékára becsülte.

Eközben természetesen érezhető egyfajta elbizonytalanodás, ami az újonnan indítandó munkákat késlelteti. Ez az ÉVOSZ szerint mind az állami, mind az önkormányzati, mind a lakossági megrendelésekre vonatkozik. Kimutatásuk szerint jelentősen csökkent az építési-beruházási célú közbeszerzések száma, ezért az innovációs tárca javaslatcsomagjában is szereplő előrehozott beruházások létesítményenkénti közzétételére várnak a vállalkozások. Az ÉVOSZ szerint ez szükségeltetne ahhoz, hogy az építőipar továbbra is húzóágazat maradhasson.

A szakszövetség a kedvezőtlen folyamatok ellenére több pozitív változást észlelt az elmúlt hetekben. Koji László elnök ezek közé sorolta, hogy az erősödő verseny az áremelkedések ellen hat, helyenként csökkenő vállalási díjakkal találkoznak. Bővül a korábban külföldön dolgozó, most újra itthon munkát vállaló szakmunkások és mérnökök köre, ráadásul javult a létesítmények megvalósításában résztvevők együttműködési készsége. Emellett szintet lép az építőipar rég hangoztatott, de eddig kevéssé megvalósuló digitalizációja, mivel gyorsuló ütemben halad az informatikai eszközök használata.

Koji László azt is hangsúlyozta, hogy vírusos megbetegedés továbbra sem fordult elő az építőipar területén, a járvány tehát közvetlenül nem akadályozta a munkát. A kijárási korlátozás vidéki feloldása azonban még inkább szükségessé teszi, hogy a vállalkozások odafigyeljenek az egészségügyi intézkedések betartására, főként, hogy a Budapesten és Pest megyén kívüli munkálatoknál megsokasodott a helyszíni bejárások iránti megrendelői igény.

Az ÉVOSZ szerint a járványhelyzet jellemzően továbbra is az épületépítéseknél, különösen a lakásépítéseknél okoz csúszásokat. Ennek oka, hogy az egymásra épülő munkafolyamatokat kisebb csoportokban kell végeztetni, az adott esetben nagy számú alvállalkozói kört fokozottabban el kell különíteni a munkaterületen. Ráadásul az import termékek kiváltása hazai gyártmányokkal nem megy egyik napról a másikra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.