Varga Mihály: Átlépte az ötezer-milliárd forintot a MÁP+ állománya

A mostani válsághelyzetben nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll – mondta a pénzügyminiszter.

Magyar Nemzet
2020. 11. 03. 10:35
VARGA Mihly
Budapest, 2020. június 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) pályázat elsõ támogatói szerzõdéseinek átadásán a Pénzügyminisztériumban 2020. június 30-án. Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a duplájára, 100 milliárd forintra emelte az eredetileg országosan meghirdetett 50 milliárd forintos keretösszeget a vállalkozások technológiai megújítását segítõ két program pályázatán. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint ötezer-milliárd forintért vásároltak Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) a magyar emberek – jelentette be Varga Mihály a legújabb Facebook-bejegyzésében. A pénzügyminiszter jelezte: a mostani válsághelyzetben nagy előny, hogy Magyarország a saját lábán áll, és az államadósság egyre kisebb része van külföldiek kezében.

Varga Mihály megemlítette, hogy az elmúlt hetek országgyűlési vitáiban a baloldal részéről az adósságkezelő politikát is kritikák érték. A miniszter szerint a legjobb cáfolat a gyakorlat, amely azt mutatja, hogy az emberek válság idején is bíznak az állampapírokban. Az ország a saját pénzügyi erejére támaszkodhat. Az államadósság devizaaránya 2010 óta 53 százalékról 22 százalékra csökkent. A külföldiek kezében lévő adósság aránya pedig 65-ről 34 százalékra mérséklődött. Ezzel párhuzamosan a lakosság szerepvállalása folyamatosan erősödik. – Ma már az államadósság egynegyedét a magyar emberek finanszírozzák, szemben a 2010-es három százalékkal. Így fele annyit fizetünk kamatkiadásokra, mint tíz évvel ezelőtt. Az a kamat, amit a költségvetés kifizet, nem külföldre, hanem a magyar emberekhez kerül. Azaz: visszajut a magyar gazdaság vérkeringésébe – közölte Varga Mihály.

– A MÁP+ olyan befektetési forma, amellyel az egész ország jól jár. Az embereknek adómentes, öt év alatt több mint 27 százalék kamatot fizető befektetést jelent, míg az államnak stabil, kiszámítható finanszírozást nyújt – tette hozzá a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.