Végleg eltűnhet a kettős mérce a termékeknél

Végérvényesen eltűnhetnek a más európai uniós tagállamokhoz képest eltérő minőségben forgalmazott élelmiszerek a boltok polcai­ról hazánkban. A tegnap elfogadott törvénymódosítás szerint a magyar áruk minőségének és összetételének azonosságáért a gyártók, a külföldről érkező termékek esetében pedig a forgalmazók felelnek.

2020. 06. 04. 10:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előállító vagy a forgalmazó felelős azért, hogy az élelmiszerek minősége minden tagállamban, köztük hazánkban is megegyezzen. Az erről szóló törvénymódosítást tegnap jelentős többséggel, 143 igen szavazat és 28 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény és a Magyar Állatorvosi Kamaráról, valamint az állatorvosi szolgáltatói tevékenység végzéséről szóló törvény módosítása szerint, ha a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszer megegyezik egy másik tagállamban kapható termékkel, akkor hazai származás esetén a gyártó, külföldi áru esetén a termék első magyarországi forgalomba hozója felelős azért, hogy a termék sem összetételében, sem jellemzőiben ne térjen el a külföldön kapható árutól. A jogszabály csak néhány esetben enged eltérést. Jogszerű és objektív oknak minősül például, ha a recepttúrát egy bizonyos alapanyag eredete, az időszakos jellege vagy a hazai fogyasztók egészséges és tápláló élelmiszerekhez való fokozottabb hozzáférése miatt kell megváltoztatni. A részletszabályokat egy hamarosan megjelenő rendelet tartalmazza majd.

A törvénymódosítást az az európai parlamenti és tanácsi irányelv indokolta, amely – részben hazai nyomásra – kimondta, hogy megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősíti azt az esetet, amikor egy termék itthon más minőségben vagy más összetevőkkel kerül forgalomba, mint más tagállamokban. Ez pedig lehetővé teszi a termékek kettős mércéje elleni fellépést. A multinacionális élelmiszergyártók tisztességtelen gyakorlatára három évvel ezelőtt derült fény. Akkor a magyar és a szlovák hatóságok által elvégzett vizsgálatok számos termékben találtak különbségeket, a legtöbb esetben pedig kiderült, hogy a nyugati országok kínálatában szereplő áruk jobb minőségűek, mint amilyenekkel a magyar, illetve a szlovák boltokban találkozhatnak a vásárlók. Az ellenőrzések eredményének híre bombaként robbant, a régió számos más országában is vizsgálódni kezdtek. Míg a brüsszeli bürokrácia eleinte tagadta, hogy létező problémáról van szó, később az Európai Bizottság is elismerte, a gyártók valóban élnek ilyen eszközökkel.

A tegnap elfogadott törvénymódosítás másik fontos pontja szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az eddiginél is nagyobb szigorral léphet fel a hamis vagy itthon nem engedélyezett élelmiszert, állatgyógyászati termékeket vagy növényvédő szert forgalmazó online kereskedőkkel szemben. Az új szabályozás szerint az érintett weboldalak működését egy évre felfüggesztheti a hatóság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.