Versenyhátrányt jelenthet a helyi iparűzési adó

Régóta reformra szorul a helyi iparűzési adó (hipa), a szabályrendszer átalakítását nem lehet tovább halogatni – így nyilatkozott lapunknak az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke.

Jakubász Tamás
2020. 03. 11. 15:34
null
A szabályok módosítása segítheti a cégek előbbre jutását Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Régóta reformra szorul a helyi iparűzési adó (hipa), a szabályrendszer átalakítását nem lehet tovább halogatni – így nyilatkozott lapunknak az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke. Bársony Farkas ezért úgy véli: mindenképpen támogatandó az a szakmai javaslat, amelyet a versenyképességi tanács terjesztett elő a kormánynál február elején. Ebben az értékcsökkenés leírhatóvá tétele mellett szerepel a kutatás-fejlesztési költségek mostaninál nagyobb arányú leírása, s az, hogy a társasági adóhoz hasonlóan az iparűzési adónál is megszűnjön az adófeltöltési kötelezettség.

– Az utóbbi másfél-két évtizedben többször is napirendre került a hipa kérdése, felmerült például az is, hogy teljes egészében megszüntetik ezt az adótípust. A felvetésekből azonban rendre nem lett semmi, elsősorban amiatt, mert az iparűzési adó szabályainak módosítása érzékenyen érintheti az önkormányzatok anyagi helyzetét – magyarázta Bársony Farkas. A Kondor Holding vezérigazgatója ugyanakkor megjegyezte: a közteher nehezen illeszthető a nemzetközi adózás rendszerébe, az iparűzési adó ráadásul komoly teher, többszöröse is lehet a társaságiadó-kötelezettségnek. – Összességében azt lehet mondani, hogy a hipa léte önmagában rontja a magyar adórendszer versenyképességét – vélekedett a kamarai elnök. – A tervezett módosítások megítélésekor azt is látni kell – folytatta –, hogy az elmúlt évek gazdasági fejlődéséből, befektetésbarát gazdaságpolitikájából a helyhatóságok is profitáltak. Így – megítélése szerint – több tényező is indokolttá teszi a hipa szabályainak átalakítását.

A szabályok módosítása segítheti a cégek előbbre jutását
Fotó: Éberling András

Bársony Farkas kérdésünkre két szempontra külön is kitért. Egyrészt megemlítette, hogy a javasolt módosítások valamennyi hazai vállalkozás helyzetén javíthatnak, miközben külföldi befektetők Magyarországra csábításában is szerepet játszhatnak. Az elnök emellett arra is lát esélyt, hogy a kedvezményes szabályok révén a vállalkozásoknál maradó összeg idővel megtérül, s az esetleges új beruházások plusz bevételhez juttathatják az önkormányzatokat. A cégvezető zárásként úgy fogalmazott: azt most még nehéz megítélni, hogy a javasolt módosítások kellő hatást fejtenek-e ki, de – szerinte – az biztos, hogy az iparűzési adó szabályaihoz mielőbb hozzá kell nyúlni.

Pró és kontra

A versenyképességi tanács szerint a gazdaság növekedését szolgálná a februárban bemutatott hipajavaslat. Az értékcsökkenés leírhatóvá tétele 850 ezer vállalkozást érinthet, a kutatás-fejlesztési költségeknél érvényesíthető kedvezmény ötszörösére emelése nagyjából 1800 vállalkozás dolgát könnyítheti meg. Eközben a decemberi adófeltöltés megszüntetése javíthatja a hazai vállalkozói szféra likviditási helyzetét. Az elképzelés ellen ugyanakkor szót emelt több polgármester, köztük a Budapestet vezető Karácsony Gergely is. Gazdasági érdekképviseletek támogatták az ötletet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.