Veszélyeket is rejthet a nyári táborozás

Még mindig nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, ki lehet táboroztató, nincs személyi, vagyoni feltételhez kötve a tábor szervezése.

Horváth Éva
2019. 06. 24. 7:33
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nincs egységes szabályozás arra vonatkozóan, ki lehet táboroztató, nincs személyi, vagyoni feltételhez kötve a tábor szervezése – hívja fel a figyelmet a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ).

– Jelenleg bárki, bárhol szervezhet tábort, egyetlen feltétel, hogy maga a táborhely feleljen meg a követelményeknek. Azonban olyan esetek is előfordultak már, ahol a táborhely sehová nem volt bejelentve, egészségügyi szakemberek nem is tudtak róla. Tehát semmilyen személyi feltételhez nincs kötve a tábor szervezése, semmilyen vagyoni biztosíték nincs kikötve, ami biztonságot nyújthatna.

A FEOSZ szerint szükséges lenne előírni bejelentési kötelezettséget a tábor szervezése kapcsán, kötelezővé kellene tenni a táborozásról az írásbeli szerződéskötést, ezzel ugyanis bizonyítható lenne, mit vállal a tábor szervezője. A szerződésben pontosan meg kell fogalmazni, hogy milyen szolgáltatásokat, milyen programokat, milyen étkezést nyújt a tábor, ki vigyáz majd a gyerekekre, mennyibe kerül, mikor kell fizetni. Sok esetben még egy átvételi elismervényt sem kapnak a szülők több tízezer forint átadásakor, nemhogy írásbeli szerződést kötnének.

A táboroztatónak állandó hívható telefonszámot, illetve elektronikus elérhetőséget kellene megadnia, hogy a szülők tudjanak érdeklődni. A táborok esetében is szükség lenne felelősségbiztosítást kérni. Ugyanúgy, ahogy az utazási irodák esetében előírja a jogszabály vagyoni biztosíték meglétét, ez garantálhatná, hogy kárigények esetén is helyt tud állni a tábort szervező. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy a jól hangzó programajánlatból – sporttábor, játszóház, napközis tábor, informatikai tábor, nyelvi tábor, művészeti tábor – végül milyen szolgáltatást és milyen színvonalon kap a gyerek.

Ezek sajnos csak utólag derülnek ki, ám ha valóban nem megfelelő a szolgáltatás, akkor kedvezményt lehet követelni a táboroztatótól, végső esetben pedig békéltető testülethez lehet fordulni. Ennek alapvető feltétele azonban az, hogy tudjuk bizonyítani, milyen szolgáltatást ígértek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.