Veszélyes áruk: több millió uniós fogyasztót védtünk meg

Nem csupán a magyar fogyasztókért, hanem egész Európában sokat tesz a vásárlókért hazánk fogyasztóvédelmi intézményrendszere. Tavaly az Európai Unióban a harmadik leghatékonyabb tagállamként gondoskodtunk arról, hogy veszélyes termékek ne kerüljenek az egyes országok fogyasztóinak kosarába, ehhez a magyar hatóság kellő hatékonysággal, időben értesítette az uniós társszervezeteket.

2019. 04. 08. 5:45
A shopper looks at a toy during Black Friday Shopping at a Target store in Chicago
A karácsony és a húsvét után a gyereknap környéke a legforgalmasabb időszak a játékkereskedőknél Fotó: Jim Young Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 2018-ban európai bronzérmes lett a veszélyes termékek kiszűrésében – közölte a Magyar Nemzettel az Információs és Technológiai Minisztérium (ITM). Ha a fogyasztók szempontjából kockázatos árucikk kerül kereskedelmi forgalomba, az Európai Unió­ban működő hatóságok a nem élelmiszer jellegű veszélyes termékeket tartalmazó közös adatbázis, az úgynevezett RAPEX riasztási rendszer segítségével gyorsan be tudnak avatkozni, és szükség esetén rövid időn belül el tudják távolítani az üzletek polcairól a gyanús portékát. Magyarország élen jár a nem biztonságos termékek kiszűrésében, ugyanis az aktív fogyasztóvédelmi jelenlétnek köszönhetően tavaly a harmadik legtöbb riasztást küldte a RAPEX-be.

– A riasztási rendszerben megjelent termékek kapcsán valamennyi uniós tagállam azonnal intézkedni tud, hogy kivonja a saját piacáról a kritikus árucikket. A termékbiztonság évek óta a magyar fogyasztóvédelem fókuszában áll, ezért a szakminisztérium akkreditált vegyipari és műszaki laboratóriumai rendszeresen vizsgálják a kereskedelmi forgalomban elérhető árukínálatot – mondta lapunknak Kara Ákos, az ITM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Vázolta: ha egy termék veszélyesnek bizonyul, a fogyasztóvédelmi hatóság nemcsak arról intézkedik, hogy az lekerüljön az üzletek polcairól, hanem indokolt esetben a vásárlóktól való visszahívására is kötelezi a forgalmazót. Tavaly erre 189 termék esetében volt szükség. Az unió egészét tekintve 2018-ban 31 országból összesen 2257 riasztás érkezett a ­RAPEX-be, ebből Magyarország tavaly 172 értesítést küldött.

– Az uniós tagállamok többségét megelőzzük a veszélyes termékek kiszűrését követő riasztásokban, hiszen Németország és Franciaország után rögtön Magyarország következik ebben a rangsorban – emelte ki Keszthelyi Nikoletta, a szaktárca fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, ez azért fontos, mert a magyar fogyasztóvédelem így nemcsak a hazai, hanem az uniós fogyasztók biztonságához is hozzájárul az aktív hatósági jelenléttel.

A legtöbb figyelmeztetést játékok miatt adták ki itthon, a veszélyes árut azonnal visszahívják a polcokról
Fotó: Reuters

Minden második termék kiszűrése ráadásul a legfiatalabbak védelmét szolgálta, a magyarországi riasztások több mint harmadára játékok, közel ötödére gyermekruhák miatt volt szükség. A leginkább problémás árucsoportok közé tizenhárom százalékkal még a dekorációs fényfüzérek tartoznak. A leg­gyakrabban feltárt kockázatokat a veszélyes termékeknél az áramütés, a fulladás, az égési sérülés és a tiltott vegyi anyag okozta veszély jelentette. Megjegyezte: a hatóság a nem biztonságos termékeket kivonta a forgalomból, így azok sem a hagyományos, sem az ­online kereskedelemben nem kaphatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.