Zúzmarával küzdöttek az áramcégek

Éjjel-nappal dolgoztak az elmúlt napokban azoknak a villamosenergia-szolgáltatóknak a munkatársai, amelyeknek a középfeszültségű vezetékeik nem bírták a párás időben rájuk rakódó jégréteg súlyát. A leszakadt vezetékek javítása elsődleges, de költséges is.

2020. 01. 23. 5:45
null
Főként a déli országrészben terhelte szakadásig a vezetékeket a rájuk rakódó jég a hétvégén Fotó: NKM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt hét közepe óta a deres, zúzmarás időjárás okozott fennakadásokat az áramszolgáltatásban. A lecsapódott pára ráfagyott a vezetékekre, ami a napközbeni mínuszok miatt nem tudott elolvadni, a jégréteg egyre vastagodott, egyfajta palástot képzett, és sok helyen okozott vezetékszakadást vagy a kötőelemek törését a középfeszültségű hálózaton.

Az NKM áramhálózati társaságának munkatársai egész hétvégén küzdöttek a jeges vezetékekkel, csaknem háromszáz üzemzavart hárítottak el – közölte a társaság a Magyar Nemzettel. A tömeges üzemzavar Kecskeméttől Békéscsabáig az elmúlt napokban összesen hatvanezer ügyfelüknél okozott rövidebb vagy hosszabb ideig áramszünetet.

Főként a déli országrészben terhelte szakadásig a vezetékeket a rájuk rakódó jég a hétvégén
Fotó: NKM

Voltak, akik csak néhány perces áramkimaradást érzékeltek, mások viszont több órára maradtak áram nélkül. Vasárnap délutánra már valamelyest javult az időjárás, így kevesebb fennakadást okozott a középfeszültségű hálózaton, de a hét első napjára még nagyon sok kisfeszültségen keletkezett hibabejelentést kellett kivizsgálni és javítani.

Az NKM több tucat szerelője dolgozott a szolgáltatás helyreállításán éjjel és nappal. A zord időjárástól kevésbé érintett régiókból érkeztek munkatársak, hogy leváltsák kollégáikat, és így folyamatos lehessen a hálózat javítása.

A munkákba külső partnerek, gallyazást végző vállalkozók és a katasztrófavédelem szakemberei is bekapcsolódtak. A múlt hét közepe óta elhúzódó üzemzavar elhárítása során negyven villanyoszlopot, 350 kötőelemet és majdnem húszezer méter vezetéket kellett kicserélni.

Az E.On szolgáltatási területén az elmúlt napok párás-hideg időjárása leginkább Hajdú-Bihar megye nyugati és déli részén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében okozott problémát az áramszolgáltatásban.

Mint azt lapunk érdeklődésére kifejtették, a vezetékszakadás javítása több órát igényel, ugyanakkor jegesedés esetén gyakori az is, hogy bár nem szakad el a vezeték, rövid, fél-egy perces, vissza-visszatérő áramszünetek tapasztalhatók. Ezek a zárlat, vagyis áramszünet azonnali elhárítására létrehozott rendszer működését jelzik, ugyanakkor zavarók lehetnek.

Különösen érintett volt a meghibásodásokban a hétvégén Püspökladány és Nádudvar térsége. A Nádudvart is ellátó vezetékhálózaton például két beton- és egy vasoszlop is eltört, valamint két vezeték elszakadt.

A jég terhe miatt fák is kidőltek, amelyek a villamoshálózatra zuhantak és ezzel áramszünetet okoztak. A legtöbb meghibásodás szombaton keletkezett, több ezer ügyfelet érintve a nap során hosszabb-rövidebb időre, de vasárnap is folyamatos javításokra volt szükség, főként a külterületen.

Az E.On kollégái teljes létszámban dolgoztak minden érintett területen az elmúlt napokban, a hasonló üzemzavarok megelőzésére, hiányosságok feltárására és javítására rendkívüli hálózatbejárásokat is indítottak. A költségeket egyelőre csak megbecsülni tudják, de több tíz millió forinttal számolnak.

Az Elmű–ÉMÁSZ szolgáltatási területét elkerülték a fentiekhez hasonló események, ilyesmiből adódó áramkimaradás nem volt a hétvégén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.