A kisebbségek szabad nyelvhasználatát ígéri az ukrán külügyminiszter

Pavlo Klimkin nem árult el részleteket, hogyan illeszkedik ez a frissen módosított oktatási törvényhez.

MTI
2017. 09. 11. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna a jövőben is garantálja az ország területén élő nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatát – reagált Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn a Twitter közösségi portálon a kijevi parlament által a múlt héten elfogadott új oktatási törvény miatti külföldi tiltakozásokra.

Ukrajna a jövőben is mindent megtesz az ukrán nyelv fejlődéséért, és szavatolja a nemzetiségi kisebbségek anyanyelvének használatát, mert ez a kötelessége – szögezte le a miniszter. Az Unian ukrán hírügynökség által idézett bejegyzésben Klimkin ígéretet tett arra, hogy az ukrán külügyminisztérium a héten bővebb információkat is közzétesz az oktatási törvényről. „A megvalósítás módján dolgozunk, nem érzelmi értelmezésen” – fűzte hozzá a tárcavezető.

Az ukrán parlament múlt keddi ülésén fogadta el a módosított oktatási törvényt, amely jelentős változásokat hoz a nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatásában.

Tóth Mihály, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Koreckij Állam- és Jogtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa a jogszabályt értelmezve korábban az MTI-nek azt mondta: az új törvény három év átmeneti idő után megszünteti a kizárólag kisebbségi nyelven folyó oktatást az ukrajnai iskolákban, csak az óvodában és az általános iskolák első négy osztályában engedélyezi a nemzetiségekhez tartozó gyermekeknek az anyanyelven való tanulást, de azt is az ukrán mint államnyelv mellett, és csak önkormányzati oktatási intézményekben, az államiakban nem.

A törvénynek a kisebbségekre vonatkozó cikkelyei miatt kifejezte tiltakozását Magyarország, Románia és Lengyelország is.

Magyarországon mind az öt parlamenti párt támogatta azt a javaslatot, amelyben közösen felszólították Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza a törvényhozásnak.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter utasításba adta továbbá, hogy a magyar diplomácia semmilyen nemzetközi szervezetben nem támogathat egyetlen ukrán kezdeményezést sem, és Magyarország nem támogat semmilyen Ukrajna számára fontos döntést. Ezenkívül Magyarország az ENSZ, az EBESZ és az Európai Unió minden fórumán felveti az ukrán törvénymódosítás ügyét, és meggátolja az Ukrajna számára fontos ügyek megvalósítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.