Szijjártó: Ne büntessék a román hatóságok a magyarokat!

A magyarok semmit sem ártanak Romániának azzal, hogy ünneplik a hőseiket – szögezte le.

MN
2018. 03. 15. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ilyen büntetések méltatlanok egy európai uniós országhoz, és semmi közük sincs a kölcsönös tisztelethez. A magyarok semmit sem ártanak Romániának azzal, hogy ünneplik a hőseiket, ne zavarják őket ebben” – írta az MTI tudósítása szerint a külügyminiszter arra reagálva, hogy Sepsiszentgyörgy után Székelyudvarhely és Kézdivásárhely polgármesterére is öt-ötezer lejes (330 ezer forintos) pénzbírságot szabott ki szerdán a prefektusi hivatal a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar jelképek miatt.

Mind a Székelyudvarhely esetében intézkedő Hargita megyei, mind pedig a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bírságoló Kovászna megyei prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé.

A székelyföldi megyék prefektusai a román zászlótörvényre hivatkoznak, amely előírja, hogy más államok lobogóit csak Románia zászlajával együtt, kizárólag külföldi hivatalosságok látogatása, nemzetközi találkozók vagy ünnepségek alkalmából, hivatalos épületeken vagy a helyhatóságok által kijelölt köztereken szabad kitűzni.

Székelyudvarhelyen a kormány helyi képviseletét ellátó prefektus annak ellenére rótta ki a büntetést, hogy a román zászlók kihelyezését sürgető felszólítására küldött válaszában Gálfi Árpád polgármester tisztázni próbálta, hogy a várost nem a magyar állam, hanem a magyar nemzet jelképeivel díszítették fel az 1848-as forradalom kitörésének 170. évfordulója alkalmából, az ünnepség után pedig leveszik a nemzeti szalagokat.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy Magyarország szabályos állami lobogóját csak március 15-én és kizárólag a városházára tűzik ki a Soltész Miklós államtitkár vezette magyarországi küldöttség tiszteletére, a törvényes előírásoknak megfelelően a román állam hivatalos zászlaja mellé. A polgármester rámutatott: a 2001-ben elfogadott 1157-es számú kormányhatározat lehetővé teszi, hogy az – országos szervezetekbe tömörült – etnikai kisebbségek rendezvényeiken használhassák saját jelképeiket.

A kézdivásárhelyi bírságolásról Bokor Tibor polgármester közösségi oldalán adott hírt. Rámutatott: tíz évre visszamenőleg ugyanazokkal a zászlókkal ugyanazokat a helyeket díszítik fel a városban március 15-én.

Viorica Dancila román miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából kiadott üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata, és ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását. A miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya juttatta el az MTI-hez. 

Viorica Dancila úgy véli, a világ magyarságának az ünnepe jó alkalom a romániai magyarságnak és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.