Jászapáti Petra 6., Liu Shaolin Sándor elesett az olimpiai döntőben

Két short trackes olimpiai döntősünk volt, világbajnok legényünk eltaktikázta az 1000 métert.

Radványi Benedek
2018. 02. 17. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eljött az a(z egyik) nap, amelytől 1948, Sankt Moritz (Kékesy Andrea, Király Ede műkorcsolyázók) és 1980, Lake Placid (Regőczy Krisztina, Sallai András műkorcsolyázók) után most, 2018-ban, Phjongcshangból, vagyis Kangnungból magyar érmet remél a rövid pályás gyorskorcsolyázók világa. Három magyar a programban:

Helyszíni tudósítónk

már kipróbált egy rettenetes reptéri hódeszka-szimulátort, elbuszozott „Veszprémbe” az olimpiai akkreditációért, és orosz hokisokat hallgatott angolul beszélni – no meg a Liu fivérek pénteki edzésén is járt. És akkor a magyarok „titkos szurkolóiról” még nem is beszéltünk

Liu Shaolin Sándor jóval a 11 órai kezdés előtt kiment melegíteni, eközben beolvasta a szpíker a világranglistát, elsőként az ő neve csendült fel. (Kár, hogy a lista hetedik helyén álló öccse, Shaoang nem jutott tovább a selejtezőből.) Voltak magyar drukkerek is a lelátón, a nagykövet Csaba Gábor, felesége és lánya, utóbbiak lelkesen lobogtattak egy magyar zászlót.

Az első futam rögtön magyar résztvevővel indult, Bácskai Sára Luca volt, Jászapáti Petra csoportja hatodikként került a programba. Bácskai Sára a 2-es pályáról elrajtolva a negyedik pozícióba sorolt be, az iram a távnak megfelelően igen visszafogottan indult. A tempóváltás környékén a továbbjutásra esélyes koreai vetélytárs az Eb-bronzérmes magyar mögött elesett, ezzel eggyel nőttek a továbbjutást jelentő első háromba jutás esélyei Bácskainak, akit viszont utólag japán vetélytársa kibillentéséért kizártak Kövér Balázs videóbíróék. Az interjúzónában Bácskai Sára Luca elmondta, a jégen állva nem érezte jogosnak a kizárást, de a videó megtekintése után már igen.

A negyedik futamban a koreai Kim Alang minden előzésekor és célba érésekor is óriási sikítások voltak a megtelt lelátókon. Mámoros hangulat kísérte az ötödiket is, amit Elise Christie, Liu Shaolin Sándor barátnője nyert, külső íven előzve a teljes mezőnyt. Ő pénteken amúgy együtt edzett a magyarokkal, anyukája is ott ült az aréna lelátóján akkor.

Jászapáti Petra a hatodik futamban szintén a külső íven kerülte ki a belsőn zajló bunyót, jó döntés volt, a koreai Cshö Mindzsonggal meglógott, ők ketten jutottak az elődöntőbe a leghosszabb távon azok után, hogy Jászapátinak ifiolimpiáról 500 méteren van ezüstérme.

Az elődöntőben Cshö Mindzsonnal és Elise Christie-vel is összekerült, a kínaiak vezették fel a mezőnyt, Jászapáti megbújt Cshö mögött, a végén robbantottak, de nagy bunyó lett a kínaiakkal és egy kanadaival, így Jászapáti bombameglepetésre Cshö mögött második lett, így olimpiai döntős. (A kizárt Elise Christie-t hordágyon vitték le az ütközés miatt, épp barátja, Liu Saolin Sándor elődöntője előtt.)

A fináléban két koreai jelenléte biztosította az őrült hangulatot. A tizenkilenc éves, szegedi Jászapáti kivárásra korcsolyázott, a koreaiak farvizén akart haladni, de őket pár körrel a vége előtt szétzavarták, a hét versenyzőből végül az olimpiai bajnok, visszavonuló olasz Ariana Fontanát megelőzve az olimpiai pontszerző, hatodik helyen ért célba. A közönség fáradhatatlanul skandálta: Korea, Korea. Cshö az aranyérmes, kínai lett az ezüst és kanadai a bronz.

A versenyző elmondta még, hogy az elődöntőben majdnem elhányta magát.

Az első futamban három koreai esett egymásnak, a világbajnok Szo Ira jött ki legjobban a kamikazéból, alaposan túljárt a társak eszén. A második futam a kanadai Samuel Girard-é volt, a harmadikban a holland Sjinkie Knegtet az amerikai John-Henry Krueger kilökéséért ki kellett zárni. 

Liu Shaolin Sándor öt résztvevős futamát kiugrás miatt kétszer kellett ellőni. Az újrarajtolástól Liu hátulról verekedte magát előre, többször is megbillent, de a legneccesebb szituáció a kínaival való ütközése volt a végén, amiből a futamot néhány centivel nyerő magyar versenyző jött ki jól, némi videózás után. Vu Da-csingot kizárták. Bánhidi Ákos csapatvezető és Csang Csing, a magyar csapat edzője feszülten nézték a videózást, aztán megnyugodhattak, határozottan vonultak az öltözőbe jó tanácsaikkal Sanyinak. Neki tehát kedvese sérülése után kellett elődöntőznie, fejhallgatóval próbálta kizárni az eseményeket a maga futása előtt, amelyeket fél szemmel azért követhetett a kivetítőn.

Elődöntőjét is kétszer kellett ellőni, de a második lövésre simán megcsinálta a döntőbe jutást, a koreai Im Hjodzsunnal szinte kéz a kézben értek be az első két helyen. A magyar újságírók szinte egymás nyakába ugrottak a sajtópáholyban, hatalmas pacsizás volt.

A fináléban a hölgyek 1500 méteres versenyéhez hasonlóan a férfiak 1000 méteres döntőjében is volt két koreai.

A sportág első magyar világbajnoka, Liu Shaolin Sándor az 5-ös, legkülső pályáról indult a csatába, a végére hagyta a felzárkózást, túl későre, így kicsúszott. Videózás volt a bronzéremért. Még bemutatásakor szemüveggel és sisakkal a kezében is sportszerűen megtapsolta társait, aztán persze a jobbal jött a szemöldöksimítás és a mutatóujj előre. Maga Liu Shaolin Sándor is a képernyőre meredve várta a végeredményt. A vége pedig: kizárás.

Liu versenye után hosszan körözött még a jégen, fejét lehajtva maga elé bambult, edzője próbált lelket önteni belé.

Lapunknak is nyilatkozott: – Az elején volt egy kis esély, hogy meginduljak, azt nem ragadtam meg, ott hibáztam a legnagyobbat. Elise a döntő előtt üzent, hogy rendben van, úgyhogy nem zavart meg, ami történt vele.

A rövid pályás gyorskorcsolya programja kedden folytatódik, ugyanígy 11 órai kezdettel várjuk kedves olvasóinkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.