Ahogy a képviselő urat ismerjük, ezüsttálcán kínálja ma nekünk Soros Györgyöt

Megjelenik a magyar–kínai szótár, türelem kell a dugókhoz, egyeztet az ellenzék a választásról. Ez vár ránk!

György Zsombor
2017. 11. 28. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt hittük, a 3-as metró lezárása borítja majd fel leginkább Budapest közlekedését. Erre nem, a kínai miniszterelnök és a közép-európai kormánydelegációk bénítják meg példátlan módon a fővárost és környékét. Hétfőn a menekülőutak, körgyűrűk is megbénultak, jobb tanáccsal nem szolgálhatunk mára, mint hogy aki teheti, közlekedjen kötött pályán.

Ami a látogatás valódi diplomáciai vetületeit illeti, délután Orbán Viktor magyar és Li Ko-Csiang kínai miniszterelnök hivatalos tárgyalást folytat az Országházban, majd sajtónyilatkozatot tesznek, és bemutatják a magyar–kínai szótárt.

A magyar–kínai viszonyról szóló összefoglalónkat itt olvashatja, cikkünkből kiderül az is, miért nem kap a budapesti látogatás szinte semmilyen sajtóvisszhangot az új nagy testvérnél.

Közben ülésezik a parlament is, várhatóan este hétig – a fejleményekről beszámolunk.

Ha már diplomácia és Ázsia: folytatja mianmari látogatását a katolikus egyházfő. Ferenc pápa a kormányfői feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji államtanácsossal találkozik Najpjidóban. Az ország alig három évvel a katonai diktatúra összeomlása után a rohingja kisebbség elleni súlyos bűntettek miatt kerül a hírekbe, erről többek között itt olvashat összefoglalót, itt pedig jegyzetet.

Najpjido, a tárgyalás helyszíne a csodás ázsiai ország mesterséges fővárosa, amelyet a sokkal világvárosibb Rangun helyett hozott létre még 2005-ben a junta. A térség kies, erősen észak-koreai hangulatot áraszt, ezt igyekeztem két éve fotón is megörökíteni, amikor átszeltük autóval a kreált települést.

 

Hazatérve: ha azt mondjuk, városmarketing, sokan alighanem valami ingyenélő huncutságra gondolnak, pedig a települések egymással folytatott versenye, eladhatósága egyre fontosabb szerepet kap. Mitől vonzó az adott hely a befektetőknek, a turistáknak, az odaköltözést fontolgatóknak, megannyi szempont, ami a mindennapok hangulatát, életminőségét is befolyásolhatja. Győrben ma délelőtt Városmarketing-verseny egyetemistáknak címmel kezdődik megméretés mások mellett a győri és a Miskolci Egyetem együttműködésében.

A fővárosban, az egyik belvárosi étteremben ezzel egy időben (10 órától) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mutatja be tervezett választási tevékenységét, valamint kerekasztal-beszélgetésen parlamenti és parlamenten kívüli pártok részvételével a választási rendszerről tart szakértői beszélgetést. Pró vagy kontra kelthet indulatokat a rendezvény, amelyen az ellenzéki pártok széles spektruma képviselteti magát a DK-tól a Jobbikig, kormánypárti vendéget nem találtunk a program leírásában. Beszámolunk róla, mire jutnak.

18 órától a Rajk László Szakkollégiumban (Budapest, Horánszky utca 6.) a hangzatos Mennyit ér a magyar munkás? címmel tartanak közbeszélgetést. A szervező Társadalomelméleti Kollégium és az Új Egyenlőség rendezvényén olyan témákat vitatnak meg, mint a magyarországi bértárgyalások és bérhelyzet, illetve hogy reális-e a „bérunió” követelése? Miért éri meg a kormányoknak a nagytőkét helyzetbe hozni adókedvezményekkel, ha tudjuk, hogy a kkv-szektor összességében több embert foglalkoztat? Fennáll-e a veszélye a gyárak kivonulásának, ha megvágjuk a kedvezményeiket, és elkezdjük támogatni a hazai kkv-kat? Reális bérhelyettesítő a feltétel nélküli alapjövedelem, vagy lustaságot eredményez? Miért kap 15 százalékkal kevesebb bért egy nő ugyanolyan értékű munkáért, mint egy férfi? Ezek az alapkérdések.

Végül némi kultúrprogram: Zalaegerszegen délelőtt fél 11-kor a Széchenyi tér 3–5. alatt megnyitják a Seuso-kincsek vándorkiállítását, Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinet miniszterhelyettese mond beszédet, talán azt is megtudjuk tőle, mi a kapcsolat az ezüstök és Soros György között. Pécsett 16 órakor a PKK Apáczai Közösségi Ház (Tolsztoj u. 10., Régi kertváros) az 1950–53 között Hortobágyra „kitelepítettként szenvedettek és túléltek” találkozóját tartják.

Amúgy többnyire napos időre számíthatunk, de már egészen téli hangulatban, estére laza mínuszokkal.

Ne fagyjon arcunkra a mosoly, derűs napot! 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.