Megbénult Budapest: mozdulni sem lehet

Lehetetlen közlekedni a főváros útjain. A kínai miniszterelnök látogatása miatt beálltak a főbb útvonalak.

MN
2017. 11. 27. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz napok várnak a Budapesten autózókra a kínai miniszterelnök látogatása és a Kína–Kelet-Közép-Európa- (KKE-) csúcstalálkozó miatt. Az útlezárások miatt a főváros több pontján megbénult a forgalom: araszol a kocsisor Budapest főbb útvonalain, ráadásul a mellékutak is megteltek, így nemigen akad lehetőség, hogy menekülőutat választva elkerüljük a dugót.

Hír TV tudósítása szerint hétfő reggel nyolc órakor már alig lehetett haladni a Hungária körúton, és a helyzet várhatóan szerdáig nem sokat fog javulni. Sőt reggel 7 órától délelőtt 10 óráig le van zárva az Andrássy út, Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor, Stefánia út útvonal, emellett pedig időszakosan keresztirányú forgalomkorlátozások is lehetnek.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint szerdáig lezárják a Lánchidat, a Széchenyi István teret, az Apáczai Csere János utcát és ezek környékét, továbbá a pesti alsó rakpartot a Jászai Mari tér és a Március 15. tér között. Ezenkívül más fő közlekedési útvonalakat is lezárnak, ezért a BKK kéri a fővárosban közlekedőket: aki a belvárosba tart, lehetőség szerint ne gépkocsival közlekedjen, válassza a kötött pályás közösségi közlekedési járatokat.

A lezárások miatt változik a közösségi közlekedés menetrendje is, a 16-os autóbusz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között visz utasokat, ezért a budai Vár közösségi közlekedéssel csak a Széll Kálmán tér felől lesz elérhető. A 105-ös busz két szakaszon, megosztva közlekedik, a Déli pályaudvar és a Deák Ferenc tér közötti szakasz kimarad, a Boráros tér felé induló 15-ös és 115-ös busz a 9-es járat vonalára terelve jár a Kossuth tér és az Üllői út között, a 916-os és a 990-es éjszakai busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

Várhatóan 8 és 10 óra között leáll az 1-es metró, módosul a 72-es, a 74-es, a 75-ös, a 77-es és a 79-es trolibusz, továbbá a 20E, a 30-as, a 30A, a 230-as busz útvonala is.

A tervek szerint 15 és 23 óra között elzárják a forgalom elől a Közraktár utca, Bakáts utca, Lónyay utca, Mátyás utca által határolt területet. Ebben az időszakban a 2-es villamos a Közvágóhíd felől csak a Boráros térig, a Jászai Mari tér felől pedig csak a Széchenyi István térig visz utasokat, a 15-ös és a 115-ös busz pedig az Üllői út–Ferenc körút útvonalon halad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.