Egy nappal a Valentin-napi őrület előtt, de már mélyen a kampányőrületben 

Megy tovább a Budaházy-per, s a migránsrettegő rezsibiztos rászabadul az országra. Olimpikonjaink újra jégre-hóra lépnek.

Németh Erika
2018. 02. 13. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti burzsoázia által meghagyott adóforintjainkból és uniós pénzforgácsokból épülő-szépülő beruházásokkal kampányolnak ma országszerte fideszes politikusok. Persze ne legyünk telhetetlenek, és örüljünk neki! 

Úgy tűnik, az egyik legnagyobb aktivitást ma Hódmezővásárhelyen fejtik ki a kormánypártiak. Ott, ahol február 25-én időközi polgármester-választás lesz. Lázár János kancelláriaminiszter szűkebb pátriájában pedig mindent elkövetnek azért, nehogy az ellenzéki pártok támogatásával függetlenként induló, keresztény-konzervatív értékeket valló, hétgyermekes Márki-Zay Péter, a helyi plébánia világi vezetője nyerjen. 

Elkezdődött a pénzosztás is: a hódmezővásárhelyi nyugdíjasok tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapnak.

És a helyi plébános után ismét csatasorba áll Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök is, aki a fideszes jelölttel, a város jelenlegi alpolgármesterével, Hegedűs Zoltánnal tájékoztat a hódmezővásárhelyi katolikus templom építéséről. Hegedűs aztán rohan, és Juhász Lóránttal, a Délút Kft. ügyvezetőjével aláírja a hódmezővásárhelyi keleti elkerülő út építésének kivitelezési szerződését.

A kellemetlen kérdések elől – édesanyja kérése ellenére is – menekülő Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter Porga Gyula veszprémi polgármesterrel ígérget különböző fejlesztéseket a városban a szavazatokért, majd „helyszínbejárást” tartanak az állatkertben.

Békésen megint óvodába szabadulnak be politikusok. Dankó Béla fideszes országgyűlési képviselőnek és Izsó Gábor polgármesternek jobb ötlete nem volt, mint hogy a Korona utcai óvodából üzenjék meg: Békés 4 milliárd forint értékű uniós támogatást nyert tavaly, és 300 millióért lesz belőle városközpont-megújítás, 50 millióból pedig óvodai tornaszoba.

De mindez valószínűleg semmi ahhoz képest, hogy Németh Szilárd fideszes rezsibiztos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a Terrorelhárítási Központba látogat. S ott bizony nem mással, mint a TEK főigazgatójával, Hajdu Jánossal találkozik és tájékoztat. Hogy miről? Ha ilyen könnyű lenne a lottóötös! Hát a migránsokról vagy Sorosról, vagy mindkettőről. Azután Székesfehérvárra száguld a rezsibiztos. Tájékoztatni. Tudjuk, miről. Azt persze hiába kérdeztük tőle, hová tűnt az a csaknem 2,5 milliárd forint, amelyből Csepelen már állnia kellene a birkózóakadémiának.

Fel-felbukkannak a színen ellenzéki politikusok is, Nyíregyházán például Gyurcsány Ferenc sulykolja majd, hogy „Orbánnal nincs alku”. A jobbikosok Szegeden, Budapesten beszélnek választási programjaik pontjairól. A fővárosi Benczúr Hotelben pedig Mit tervez a V18 a választásokig? címmel fórumozik sok közgazdász, konzervatív és balliberális volt miniszter, államtitkár.

A napról napra jobban pörgő választási kampány fényében érdemes figyelnünk Budaházy György terrorperének ma kezdődő másodfokú eljárására is. Erre – a tavaly augusztusi elsőfokú ítélet után – azért kellett mostanáig várni, mert a törvényszéken eljárt bíró hónapokon át képtelen volt írásba foglalni az ítéletet, amire amúgy hatvan napja lett volna.

Budaházyt mindenesetre nem jogerősen 13 év fegyházra ítélték tavaly, társaival összesen 125 évet kaptak. És bár a bíróság valóban követett el komoly hibákat, azért mégis fel kell tennünk a kérdést: miért kért amnesztiát Budaházyék számára hiába sok fideszes vezetésű település? Mert Gyurcsányék ügyészsége indította el az ügyet, a kormányváltás után a Fidesz ha akarta volna, politikai bosszúra hivatkozva kimenthette volna Budaházyt és társait a slamasztikából. Lehet, hogy erre gondolt Budaházy is, amikor a minap a kormánypárt szócsövének a Jobbikot és a bíróságokat is keményen bíráló interjút adott.

Határainkon túl érdemes figyelnünk az Európai Tanács elnökének a programjára, Donald Tuskot ma Sebastian Kurz osztrák kancellár fogadja Bécsben. Tusk körútján – amelyen Budapestet is útba ejtette – a következő, 2020-szal kezdődő uniós költségvetés kereteiről egyeztet, ami a brexittel vált ingataggá. Ahogy itthon mondogatták évtizedekig, meg kell húzni a nadrágszíjat, és többet kell fizetni a közösbe. Kurz pedig korábban nyilvánvalóvá tette, barátság ide vagy oda, betelt a pohár, csökkenteni kell Közép- és Kelet-Európa támogatásait is.

Akik Észak-Korea rejtélyeibe merülnének el, bizonyára örülnek majd a titokzatos Kim Dzsongunról és még titokzatosabb feleségéről szóló írásunknak. Ők azok, akik nem lehetnek ott a két Korea által fémjelzett phjongcshangi téli olimpián, amelynek mai napját kinevezhetjük a második Liu-napnak: rövid pályás gyorskorcsolyázóink 11 órakor lépnek jégre. Női 500 méteren pedig a végjáték következik két magyarral, Keszler Andreával és Jászapáti Petrával, illetve megkezdik a versenyzést az 5000 méteres férfiváltók, köztük a magyar. 1000 méteren a legények még csak az előcsatározásokig jutnak el – az eseményeket élőben követjük az MNO-n késő délelőttől kora délutánig. Délelőtt még Nagy Konrád gyorskorcsolyázó és sífutóink is szerepelnek, Kónya Ádám és Szőcs Emőke, valamint kakasszóra már meg is tudjuk, mit csinált a lejtőkön Kékesi Márton és Samsal Dalibor.

Este aztán indul a labdarúgó-BL-tavasz, a Premier League-éllovas Manchester City Svájcba látogat, a Baselhez, Torinóban pedig a Juventus vendége a Tottenham lesz. A nyolcaddöntők odavágóinál tartunk.

És mit lép erre az időjárás? Még több hó jön, és eső, nyugaton pedig erős szél. De nem kell félnünk, mert eközben a Zala megyei Letenyén és a mohácsi busójáráson is tetőfokára hág a télűzés. És ha Kövér László a minap már kérte, „napjaink busói” biztos kiűzik a rosszat Magyarországról, Európából, de még a nagyvilágból is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.