Fideszes városok kérnek kegyelmet Budaházynak

Kerepesről indult a kezdeményezés a „politikai ellenállók” amnesztiájának érdekében, többen csatlakoztak.

MN
2017. 05. 09. 6:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pest megyei Kerepes képviselő-testülete közkegyelmet kér Budaházy György és a Hunnia csoport elítélt tagjainak, és ehhez az indítványhoz érdekes módon egyre több, fideszes vezetésű önkormányzat csatlakozik – írja az Atv.hu. A terrorizmussal vádolt Budaházyt első fokon 13 év fegyházra ítélte a Fővárosi Törvényszék, mert bizonyítottnak látta, hogy 2004 és 2009 közt ő és társai követtek el Molotov-koktélos és robbantásos merényleteket kormánypárti politikusok házai ellen, illetve ők verték meg Csintalan Sándor műsorvezetőt.

Kerepes önkormányzata még 2016 végén tett közzé felhívást a 2006–2010 közötti „politikai ellenállók” amnesztiájának érdekében, amelyhez valamennyi magyar önkormányzat csatlakozását várják (Kerepes polgármestere Franka Tibor, aki egykor a MIÉP színeiben volt képviselőjelölt). Jogilag ez elég vékony jégen áll, de az alaptörvény értelmében az önkormányzatok képviselő-testületének jogában áll döntést kezdeményezni a hatáskörrel rendelkező szervnél. A közkegyelem ügyében pedig az Országgyűlés az illetékes.

A felhívásban arra kérik Áder János köztársasági elnököt és Kövér László házelnököt, hogy a „megrendült társadalmi igazságérzet helyreállítása” érdekében tegyék meg a megfelelő intézkedéseiket, és akár együttesen terjesszenek elő törvényjavaslatot annak érdekében, hogy a parlament közkegyelmet gyakoroljon a 2006. október 26-tól 2010. április 25-ig terjedő időszakban elkövetett, „politikai ellenállásként is értékelhető” cselekmények miatt indított és már lezárt büntetőeljárások vonatkozásában.

A felhíváshoz – egy, Budaházy György által közzétett videóüzenet szerint – 14 település csatlakozott, főként fideszes vezetésűek: Kunszentmiklós, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Pomáz, Vác, Budapestről pedig Újpest, Józsefváros és Erzsébetváros. Az Atv.hu által megkérdezett önkormányzatok közül az utóbbi azt válaszolta, hogy ők nem tudnak ilyen indítványról, így nem is csatlakoztak hozzá.

Pásztó viszont igen, ami Budaházyt nem lepte meg, hiszen – mint mondja – laknak ott bajtársai, a „képviselő-testület nemzeti érzelmű emberekből áll”, és a Magyarok Világszövetségének helyi csoportja indítványára került a képviselő-testület elé a döntés. Pásztó polgármestere, Dömsödi Gábor az Atv.hunak elmondta, hogy valóban kapott egy levelet a Magyarok Világszövetségének helyi csoportjától, de kompetencia hiányában nem foglalkozott a benne foglaltakkal. Az alpolgármestere azonban napirendre vetette a kérdést, a képviselő-testület pedig nyolc igen és egy tartózkodás mellett megszavazta a csatlakozást.

Józsefváros képviselő-testülete idén március 9-én fogadott el egy hasonló határozat, de abban az állt, hogy a közkegyelem nem terjedhet ki azokra az erőszakos cselekményekre, melyeket az alaptörvény által védett gyülekezési szabadsággal vagy szólásszabadsággal visszaélő, a demokratikus jogaikat békésen gyakorló polgárokhoz képest elenyészően kis számban fellépő személyek követtek el. Magyarul a tüntetéseken elkövetett bűnökre vonatkozna, a Hunnia csoport akcióira nem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.