V4-ülés Budapesten, Soros-ellenes szövetség Ausztráliával – ez várható ma

Fazekas beszédének hullámai nem csillapodnak. Tippelje meg, melyik kormánytag evett már rovart! Németh Szilárd nem számít.

Csécsi László
2018. 02. 22. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két évvel ezelőtt több mint 19 fokot mértek Budapesten, ezzel negyvenéves hőmérsékleti rekord dőlt meg. Ma azonban nem kell csúcsdöntésre számítanunk, jó, ha három fokig felkúszik a hőmérő. Ilyen zord időben nincs is jobb program annál, mint egy forró kávé mellett kézbe venni a reggeli újságot vagy megnyitni az mno.hu-t. Lássuk, mit tartogat a mai nap.

Közeleg a választás. Minden párt ráfordult a célegyenesre, egymást érik a kampányesemények. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy minden párt a választási ajánlások gyűjtésével és a választók meggyőzésével van elfoglalva. Orbán Viktor miniszterelnök hol itt, hol ott bukkan fel az országban, Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Dunántúlt járja, Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke pedig „Kilábalás a devizahiteles krízisből - a Jobbik gazdasági programja a megoldás” címmel tart sajtótájékoztatót. Az egészen biztos, hogy az elmúlt négy kormányzati ciklusban a kormányrúdnál álló pártok hitelessége jócskán megkopott a károsultak szemében. A jelenlegi kormánypártok többszörösen is érintettek az ügyben, hiszen az első Orbán-kormány idején engedélyezték hazánkban a devizahitelezést, de ott voltak a Quaestor- és a Buda-Cash-ügy közelében is.

A többi ellenzéki párt sem akar lemaradni, ezért egymást érik a kormány munkáját kritizáló sajtótájékoztatók. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke „Korrupcióinfó 100+5: Vásárhelyen T. István nem a kivétel, hanem a szabály. Avagy a kuka az új LED-lámpa” címmel, Hiller István, az MSZP országos választmányának elnöke és Csabai Lászlóné megyei alelnök pedig „Igaz-e, amit az óriásplakáton látunk?” szlogennel tart értékelőt az újságírók számára.

A kormány a jelek szerint komolyan veszi, hogy hazánk a V4-ek soros elnöke, ezért az utóbbi időben több távoli állam vezetője is Budapesten találkozott a régiós országok képviselőivel. Most Ausztrália lesz a soros. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Julie Bishoppal, az Ausztrál Államszövetség külügyminiszterével találkozik, majd az egyeztetésüket követően a V4-es országok képviselőinek körében folytatnak tárgyalást. A bevándorlók ellen keményen fellépő Ausztráliában a magyar kormány olyan szövetségest lát, akivel közösen léphetnek fel Soros György ellen.

Jelenleg a V4-országok védelmi bizottságainak találkozóját tartják Budapesten. Ezt Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke nyitja meg. A Fidesz alelnöke nem csak katonai védelmi kérdésekben járatos, a gasztronómiánkra leselkedő veszélyt sem hagyja szó nélkül. A napokban például arról beszélt, hogy egyre kevesebb lacikonyha van az országban, miközben gíroszosból, kebabosból, turkish kebabosból és McDonald’sból egyre több. – Egyértelmű, nem? Ha ők lesznek többen, akkor evvel kell majd barátkozni – mondta. Aztán azt is bevallotta, hogy nem csak a levegőbe beszél: evett már rovart, de nem ízlett neki. A rovarevős ügy Fazekas Sándor keddi beszédétől eredeztethető. Akkor az agrárminiszter arról értekezett a maga lényeglátó stílusában, hogy ha folytatódik a migráció, akkor előbb-utóbb kénytelenek leszünk feladni a gasztronómiai hagyományainkat, és az is lehet, hogy rovarokat kell ennünk. Aki lemaradt volna erről a korszakos eszmefuttatásról, az itt megnézheti.

Évek óta húzódó eljárás során ma negyedik alkalommal várható ítélet a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztián ügyében, ám nagy valószínűséggel ezúttal sem a végső, jogerős döntést hirdeti majd ki a Fővárosi Ítélőtábla. Komoly esély mutatkozik ugyanis arra, hogy a per ismét harmadfokon, a Kúrián folytatódik majd, de elvileg az sem kizárt, hogy újra első fokra kerül az akta. Az orvost első fokon négy, másodfokon kilenc évre ítélték, majd harmadfokon visszadobták az ügyet másodfokra. Most ezen a szinten várható ítélet. A vád szerint szinte minden bizonyíték az orvos bűnösségére utal.

Ma a Transparency International Magyarország panelbeszélgetést rendez Korrupcióérzékelési Index 2017 – Magyarország a korrupciós világtérképen címmel. Az Amnesty International pedig nyilvánosságra hozza a világjelentését.

Érdekes lehet még, hogy Václav Klaus volt cseh államfő arról tart előadást a Corvinuson, hogy elnöki és közgazdász szemmel hogyan értékeli a régiós országok uniós tagságának mérlegét.

A téli olimpián is lesz ma kiért szorítanunk. Délelőtt 11-től rendezik a rövid pályás gyorskorcsolyázók utolsó olimpiai versenynapját. A férfi váltódöntőben mindenképpen érdekeltek leszünk, négy csapat jutott a döntőbe, 5000 méter a táv. De bízhatunk benne, hogy Liu Shaoang és/vagy Liu Shaolin Sándor révén a férfi 500 méter fináléjában is ott leszünk. Itt a negyeddöntőtől a döntőig tartják ma a versenyeket. Ha lesz érmünk ezen az olimpián, az ma születik. Női 1000 méteren Keszler Andrea negyeddöntős, de itt nincs éremesély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.