A nap, amikor kitör a tavaszi szünet

Nagycsütörtök: a nemzetbiztonságtól Ferenc pápáig, az íróktól a fotósokig. Ez vár önre ma.

MN
2018. 03. 29. 4:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a húsvét és vele együtt a nyulak is megállíthatatlanul közelednek, olyan könnyen azért nem adják magukat, hogy egyből az ölünkbe ugranának: ezt a hétköznapot a négynapos ünnep előtt még ki kell bírni.

De nem mindenkinek. A csemeték máris örülhetnek a tavaszi szünet első napjának, azoknak a szülőknek a legnagyobb bánatára, akiknek még – akár egy normális csütörtökön – ma is dolgozniuk kellene, és csak annak fejében engedték el őket a munkahelyükről, hogy szabadságot vettek ki nagycsütörtökre. Az iskolai szünet egyébként április ötödikéig tart, tehát ahol lehet és szükséges, ideje a nagyszülőket is mozgósítani.

A mai napon kiderül, mit tehet egy nemzetbiztonsági bizottság, ha a kormánypárti képviselők sorozatosan bojkottálják az összehívott üléseket. A Fidesz ugyanis bejelentette, hogy a „Soros-veszély” miatt ma sem megy el a Kósa Lajos ügyét, a gyémántügyet, valamint a kiutasított, magát diplomatának álcázó orosz hírszerző ügyét megtárgyalni szándékozó képviselők zárt tanácskozására.

Az ülés másik talánya, hogy az illetékes miniszterek vajon tiszteletüket teszik-e a várhatóan féloldalas megbeszélésen, vagy egyszerűen ők is negligálják az ellenzéki kíváncsiskodást.

Ami a mai kampányprogramot illeti, a Fidesz Békéscsabán erősíti a szavazóbázisát, ahol előbb Szijjártó Péter külügyminiszter a helyi kormánypárti jelölttel, Herczeg Tamással közösen lép a mikrofonok elé, majd este Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő tesz eleget Herczeg vacsorameghívásának a Kornélia étteremben.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt – Liberálisok ügyvivője és Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja azt ígérték, hogy ma Pest megyében, Turán „zár alá veszik a Tiborcz-vagyont”. Erről a Schossberger-kastély bejárata előtt fognak bővebben beszámolni.

Közben Nyíregyházán ünnepélyes állampolgári eskütételre kerül majd sor – azért lesz ünnepélyes, mert a magyar állampolgárságot szerzők között a húszezredik honosított ember is jelen lesz Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával együtt.

Nagycsütörtök a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól, szeretete jeléül megmosta a lábukat, és felkészült az áldozathozatalra. Délután Ferenc pápa erre emlékeztetve egy római börtön rabjainak lábát mossa majd meg. Este Budapesten, a Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros főpapi olajszentelési szentmisét mutat be, és a szertartás alkalmával megújítja a főegyházmegye papságának papi ígéreteit is.

Nem lehet véletlen, hogy a Menhely Alapítvány éppen ezen a napon jelenti be, hogy felmérései szerint „négy hajléktalan közül három lakásban élhetne”. 

A világpolitika sem áll le: Binali Yildirim török miniszterelnök Bosznia-Hercegovinába látogat, Staffan de Mistura, az ENSZ-főtitkár szíriai különmegbízottja pedig Oroszországba repül. 

Idehaza lesz ma dolguk az íróknak is elég: este Nyáry Krisztián nyitja meg a 36. Magyar sajtófotó-kiállítást a fővárosi Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, Bartis Attila, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja pedig székfoglaló előadást tart a Magyar Tudományos Akadémián.

És hogy a csemeték a nyúl érkezéséig valahogy átvészeljék, a Magyar Természettudományi Múzeum egész napos, zenés-vetítéses rendezvényén azt is elárulja nekik, melyik állat az év emlőse az idén. De mi már előre megtudtuk: a földikutya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.