Ma eldől, melyik párt lesz az első a szavazólapon

A kormány nem rejtegeti tovább a gazdasági sikereit. Hangosan mondja, hogy mindenki megértse: jó nekünk!

Csécsi László
2018. 03. 06. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak 34 nap van hátra az országgyűlési választásig. Zajlanak az előkészületek. Ma a Nemzeti Választási Bizottság ülésén eldől, hogy a pártok milyen sorrendben szerepelnek majd a szavazócédulákon. Ez mellékes körülménynek tűnhet, de a közvélemény-kutatások kérdőíveinek készítői tudják, hogy nem az. Persze a választást valószínűleg nem az fogja eldönteni, hogy ki kerül az első helyre, és ki süllyed el a lap alján, hanem az, hogy kinek sikerül szíven találnia a polgárokat a mondanivalójával. És ki tudja eltemetni a választók tudatalattijába a gyötrő kételyeket.

Végigolvasva a mai nap eseményeit, arra a következtetésre juthatunk, hogy a kampány nem forgatta fel fenekestől a közbeszéd tematikáját. A kormány továbbra is a migráció és a demokratikus legitimáció nélküli háttérhatalom gonosz tettei köré építi fel az üzeneteit. Mindezt egy kis gazdasági sikerpropagandával fűszerezi. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) például ma tart  tart gazdaságpolitikai fórumot Gazdasági évnyitó címmel. A rendezvény előadói nem akárkik: Orbán Viktor miniszterelnök, Matolcsy György, az MNB elnöke, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Parragh László, az MKIK elnöke. Hogy mi fog elhangzani a fórumon, azt nem nehéz kitalálni. Hogy mire nem terelődik majd túlzott figyelem, azt sem. A bérekről és a munkaerőhiányról valószínűleg szó esik majd, az elvándorlás okairól és az államadósságról nem biztos. Az illegális migráció fenyegetéseiről is biztosan elhangzik egy s más, a letelepedési kötvényekről nemigen. Az uniós pénzek felhasználása mellett nem lehet szó nélkül elmenni egy gazdasági fórumon, az előre lezsírozott, a nemzeti burzsoázia építésének oltárán feláldozott milliárdokról viszont bölcsebb, ha hallgat a kormányzat. Szóval van itt téma bőven. Már csak az a kérdés, hogy Matolcsy György milyen új vízióit osztja majd meg a nagyközönséggel. A jegybankelnök fantasztikus adottságokkal bír, miniszter korában egyetlen elejtett félmondatával egész ágazatokra tudta ráhozni a szívbajt minden előzmény nélkül. Igaz, kampányidőszakban a spontaneitás kerülendő, Matolcsy György viszont nem az az ember, aki visszafogja magát, ha valami kikívánkozik belőle. Érdemes figyelni a szavaira.

migráció egy másik eseményen is szóba kerül majd. A Migrációkutató Intézet szakmai workshopot tart, amelynek címe: Az irreguláris migráció gazdaságtana – hoz vagy visz? Ez alapján arra számíthatunk, hogy végre a tudományos elemzés medrébe terelődik a téma, az előadók pedig szakmai érveket sorakoztatnak majd fel a szabályozatlan bevándorlás mellett és ellen. Persze nem kell meglepődni, ha az ellenérvek sora lesz a hosszabb. Arról viszont nem szabad elfelejtkezni, hogy a migráció hasznos is lehet, különösen azoknak, akik zsebre tehetik a letelepedési kötvényekből származó hasznot. És azokról se feledkezzünk meg, akik szavazatok tízezreit köszönhetik majd a migránsoknak az áprilisi választáson. A két halmaz metszete nem üres halmaz.

Ma van a nemzetközi energiatakarékossági világnap. Hogy Magyarország hogyan teljesít ezen a téren, arról mai lapszámunkban olvashatnak. Előzetesnek legyen elég annyi, hogy míg az európai országok energiafogyasztása folyamatosan csökken, addig Magyarországé nő. Idehaza ugyanis – főként a lakosság esetében – hiányoznak a felhasználás hatékonyságának növelését ösztönző programok.

Az európai uniós tagság és a bővítés ígérete úgy tűnik, jót tesz a Balkánon élő népeknek. Erre abból lehet következtetni, hogy mindannyian megpróbálnak dűlőre jutni a vitás kérdésekben. Bár a problémamegoldás lassan halad, hiszen rengeteg a nézeteltérés, azzal nem lehet vádolni őket, hogy nem ülnek egy asztalhoz egymással. Ma Aleksandar Vucic szerb és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök, valamint Dragan Covic, a háromtagú boszniai államelnökség soros elnöke találkozik Mostarban, hogy az országok között fennálló nyitott kérdésekről, elsősorban a határvitákról tárgyaljon.

 

Már tét nélküli összecsapáson fogadja a Liverpool a Portót a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős visszavágóján, az első mérkőzésen az angol alakulat mindent eldöntött, 5-0-ra győzött. Annál kevésbé formaság a PSG–Real meccs, amely 1-3-ról indul, a párizsiaknál ráadásul nem áll rendelkezésre a brazil Neymar. A találkozók 20.45-kor kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.