Választási csalás gyanújával indított vizsgálatot a venezuelai főügyész

A Smartmatic nevű cég szerint bizonyítottan manipulálták a végeredményt.

MN
2017. 08. 03. 7:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luisa Ortega Díaz venezuelai főügyész tömeges választási csalás gyanújával vizsgálatot indított a kormány és a választási hatóságok ellen – írja az MTI.

„Két államügyész vizsgálódik az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásakor elkövetett csalások ügyében a Smartmatic cég segítségével” – jelentette be Ortega Díaz szerda este Caracasban. Lépéséről nyilatkozott a CNN amerikai hírtelevíziónak is.

A főügyész sokáig kitartóan támogatta Nicolás Maduro államfőt és szocialista pártját, de a közelmúltban szembefordult az elnökkel. Maduro többször jelezte: fel fogja menteni hivatalából Ortega Díazt, a főügyész útlevelét nemrég bevonták.

A jogász határozottan bírálta Maduro terveit az alkotmányozó nemzetgyűlésre vonatkozóan, amelynek 545 tagját vasárnap választották meg az ellenzék bojkottja mellett.

A venezuelai tulajdonú, londoni székhelyű Smartmatic vállalat elektronikus választási rendszerek és egyéb, a kormányzati munkát segítő programok fejlesztésével foglalkozik. A cég 2004 óta közreműködik a dél-amerikai ország választási eljárásában.

A társaság vezérigazgatója, Antonio Mugica szerdán londoni sajtótájékoztatóján azt állította: bizonyított tény, hogy manipulálták a vasárnapi választás végeredményét, a szavazók részvételi aránya valószínűleg sokkal alacsonyabb volt a választási bizottság által megadott adatnál. „Minden kétséget kizáróan tudjuk, hogy az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjait megválasztó legfrissebb voksolást manipulálták” – szögezte le Mugica. A vezérigazgató elmondta: vállalata a venezuelai elektronikus szavazórendszernek köszönhetően tudta megállapítani, hogy a hivatalos adatok nem feleltek meg a valóságnak. A Smartmatic becslései szerint a hatóságok által bejelentett szavazói részvétel legkevesebb 1 millió vokssal eltér a valóságtól.

A választási bizottság azt közölte, hogy mintegy 8,1 millióan járultak urnákhoz a hétvégén, ami 41,5 százalékos részvételi arányt jelent. Független szakértők ezzel szemben maximum ennek a felére becsülték a szavazók számát. A voksolók száma azért fontos, mert megmutatja, hogy hányan támogatják még mindig Madurót az országot sújtó súlyos belpolitikai és gazdasági válság ellenére.

A választási bizottság vezetője, Tibisay Lucena visszautasította a Smartmatic vezetőjének állítását. Szerinte Mugica állítása pusztán vélemény egy olyan cég vezetőjétől, amely nem férhet hozzá az eredményt eldöntő adatokhoz. Lucena emellett jogi lépéseket is kilátásba helyezett Mugica „felelőtlen bejelentése” miatt.

Julio Borges házelnök még szerdán jelentette be, hogy az ellenzéki többségű törvényhozás vizsgálatot kér az állítólagos választási csalás miatt. A törvényhozás elnöke szerint a Smartmatic megállapításai „teljességgel alátámasztják” mindazt, amit ellenzéki vezetők és független elemzők eddig is feltételeztek.

Catherine Ray, az EU külügyi szolgálatának szóvivője szerdán közölte: az Európai Unió fontolóra vette szankciók bevezetését Venezuelával szemben, és megkezdte a tárgyalásokat a tagállamokkal ennek lehetőségéről.

Az Egyesült Államok hétfőn vetett ki szankciókat Nicolás Maduro államfőre a vasárnap megtartott alkotmányozó nemzetgyűlési választás miatt. Egy héttel korábban a Maduro-kormányzat egyes tagjai és befolyásos vezető politikusok ellen foganatosított szankciókat az amerikai vezetés. A venezuelai elnök kedden visszautasította támogatói előtt a rá kiszabott amerikai büntető intézkedéseket. „Nekem a birodalom nem parancsol!” – kiabált Caracasban, világossá téve, nem tesz le tervéről, hogy újraírassa országa alkotmányát. „Nem rémítenek meg! Egy percre sem rémülök meg a birodalom fenyegetéseitől és szankcióitól” – szögezte le. Maduro szerint mindennek az az oka, hogy Trump „elkeseredetten gyűlöli” Venezuela szocialista kormányát.

Két nappal a vitatott alkotmányozó nemzetgyűlési választás után a titkosszolgálat (Sebin) kedd hajnalban ismeretlen helyre szállította az eddig házi őrizetben tartott Leopoldo López és Antonio Ledezma ellenzéki vezetőket.

Venezuelában vasárnap tartották az alkotmányozó nemzetgyűlési választást. A testület feladata az lesz, hogy újraírja az ország alkotmányát. A referendum napján Peru, Argentína, Kanada, Spanyolország, Costa Rica, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Mexikó is közölte, hogy nem ismeri el a választás eredményét. Kolumbia és Peru leszögezte, hogy az alkotmányozó gyűlés nem lehet legitim.

Az olajár drasztikus zuhanása mindent magával sodort Venezuelában, csak a politikai rendszert és a szocialista vezetőt nem. A harmincmilliós országban állandósult a gyógyszer- és az élelmiszerhiány, de a segélyszállítmányok nem érhetik el a nélkülözőket, mert a hivatalos propaganda szerint nincsenek problémák, csak a hazug média és a CIA megtévesztő tevékenysége okozza a zavart.

Az országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már több mint százhúsz ember halt meg. Vasárnap tíz ember vesztette életét az utcákon a caracasi főügyészség információi szerint.

A múlt hét végén vitatott körülmények között megválasztott alkotmányozó gyűlés csütörtök helyett pénteken tartja alakuló ülését – jelentette be szerdán Nicolás Maduro államfő. A Washington által diktátornak bélyegzett vezető szerint azért van szükség a halasztásra, hogy az alakuló ülést „rendben, békében és nyugalomban” lehessen megszervezni. Beszámolt arról is, hogy harmincöt képviselő még nem kapta meg akkreditációját. Az ellenzék tiltakozást hirdetett a gyűlés ülésének idejére.

Az Európai Unió bejelentette, hogy nem ismeri el az alkotmányozó nemzetgyűlést. Federica Mogherini külügyi és biztonságpolitikai főképviselő közölte: az EU felszólítja Nicolás Madurót, hogy ne hívja össze a szóban forgó testületet, mivel a legitimitása és a népképviseleti jellege aggályos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.