900 millióért árverezik el a sevillai világkiállítás magyar pavilonját

Az épület sorsa 2007-ben pecsételődött meg, amikor bezárták a benne működő múzeumot.

MN
2017. 09. 13. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját – írja az MTI.

A beszámoló szerint az árverést lebonyolító sevillai kereskedelmi bíróság a hónap végéig várja az ajánlatokat az épületre, tulajdonosának, a Zent vállalatcsoportnak a végelszámolása folyamatban van.

A pavilont két hitel is terheli, a kikiáltási ár a hitelérték 40 százaléka.

Az 1992-es világkiállítás egyik fő látványosságának számító ingatlan sorsa tíz évvel ezelőtt vett szomorú fordulatot. Az addig benne működő múzeumot a tulajdonos bezárta, majd a jelzálogpiaci válság csődbe vitte.

Az elhagyatott épület állaga gyors romlásnak indult, az érzékeny faszerkezetben és a palatetőben komoly károkat okozott a nyári forró andalúz napsütés.

Az ingatlant felvették ugyan az andalúz történelmi örökségek listájára, ami garanciát jelent arra, hogy nem bontják le, de a felügyelettel megbízott helyi kormányzat nem foglalkozik a felújításával. Tavaly rácsokat kellett felszereltetni, mert vandálok törtek be az épületbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.