Angela Merkel nem hajlandó újra vitázni Martin Schulzcal

A kancellár lezártnak tekinti az ügyet.

MTI
2017. 09. 13. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Martin Schulz a Bild című lapban szerdán ismertetett levelében azt írta Angela Merkelnek, hogy első televíziós vitájukon egy sor kérdés nem került elő. Kiemelte, hogy a kancellár is bírálta a „nagyon korlátozott témaválasztást”, és ebben teljes mértékben egyetért vele.

Nem jutott elég idő a digitalizáció, a nyugdíjrendszer és az oktatási rendszer ügyére sem, pedig „a polgárok megérdemelnek egy átfogó vitát országunk jövőjének központi kérdéseiről”, ezért újabb televíziós vitát kell folytatni a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt – írta az SPD-s kancellárjelölt, hangsúlyozva, hogy bármikor megtarthatják a szópárbajt, ő mindig készen áll.

Angela Merkel visszautasította a kihívást. A kancellár „örömmel vett részt” a vasárnapi televíziós vitán, úgy érzi, hogy a műsor „formátuma bevált”, és ezzel lezártnak tekinti az ügyet – közölték szerdán pártja, a jobbközép CDU berlini központjában.

A tévévita volt az egyetlen kampányrendezvény, amelyen a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU pártszövetség és az SPD kancellárjelöltje szemtől szembe ütköztette véleményét. A 90 perces adásban a migrációs válság ügye töltötte ki a legtöbb időt. A négy legnagyobb országos televízióban élőben közvetített műsor után készített gyorsfelmérések alapján Angela Merkel szerepelt jobban.

A műsor formátuma változatlan 2005 óta, amikor Merkel először indult a kancellári tisztségért. A szervezők az idén javasoltak számos újítást, a többi között szó volt arról, hogy amerikai mintára hívjanak meg nézőket a stúdióba, és legyen ismét két kancellárjelölti vita, mint 2002-ben, amikor a hivatalban lévő SPD-s kancellár, Gerhard Schröder és a választást végül elvesztő kihívója, a CDU/CSU-s Edmund Stoiber kétszer is megmérkőzött a kamerák előtt.

Angela Merkel képviselői azonban a műsorról folytatott tárgyalásokon elutasították a javaslatokat, és világossá tették, hogy csak egy vitáról lehet szó, és a kancellár azon is csak akkor vesz részt, ha minden marad a régiben.

A legutóbbi felmérések szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 36-38 százalékos, előnye nagyjából 15 százalékpont az SPD-vel szemben, amely 21-24 százalékos támogatottsággal áll a második helyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.