Beutazás: Donald Trump mellé állt a legfelső bíróság

Végleges döntés azonban csak októberben születhet az ügyben.

MTI
2017. 09. 13. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfelső bíróság keddi döntésével lehetővé tette, hogy átmenetileg korlátozzák a menekültek beutazását hat országból. Az egyik bíró, Anthony Kennedy már hétfőn meghozta a döntést, de kedd délig lehetett fellebbezést benyújtani ellene. Mivel nem érkezett fellebbezés, a legfelső bíróság kihirdette az érvényes határozatot.

A döntés azután történt, hogy az igazságügyi minisztérium hétfőn beadványt nyújtott be a legfelső bírósághoz, arra kérve a testületet: mondja ki semmisnek az egyik kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság határozatát. Az alsóbb fokú bíróság még júliusban felfüggesztette az elnöki rendelet egészének végrehajtását, és lehetővé tette volna, hogy a már az Egyesült Államokban tartózkodók rokonai is beutazhassanak. Ez mintegy 24 ezer menekült beengedését jelentette volna. Anthony Kennedy bíró a minisztériumi kereset beadásától számított két órán belül döntött, és a kormányzatnak adott igazat. A fellebbezés keddi határidejének lejártáig azonban testületi határozat nem születhetett.

Bár az alkotmánybírósági döntés a 9-es számú (San Franciscóban lévő) kerületi fellebbviteli bíróság határozatára vonatkozott, a Hawaii-on lévő fellebbviteli bíróság is elfogadta, és ezt kedden, az alkotmánybírósághoz címzett beadványában tudatta is.

Ám egyelőre a testületi döntés sem jelent végleges győzelmet a kormányzat számára. Október 10-én ugyanis az alkotmánybíróság meghallgatást rendez az elnöki rendelet alkotmányosságának vizsgálatára, és a végleges döntés akkor születik meg.

Donald Trump március elején hozta nyilvánosságra második – s az elsőhöz képest némileg módosított – elnöki rendeletét, amely átmeneti időre megtiltja a beutazást hat országból. A Szíriára, Iránra, Líbiára, Szudánra, Szomáliára és Jemenre vonatkozó rendelet 90 napra függeszti fel a beutazást, amíg a belbiztonsági minisztérium ki nem dolgozza a határellenőrzés új módszereit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.