Ciprasz Magyarországra jön, találkozik Orbánnal

Az EU jövőjéről is egyeztetnek Európa különc miniszterelnökei.

Földi Bence
2017. 09. 12. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden Budapestre látogat Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök – írja a BalkanEU.com. A radikális baloldali Sziriza vezetője az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának négynapos budapesti ülésére érkezik a magyar fővárosba, Jakab Zsuzsanna európai regionális igazgató meghívására.

A portál úgy tudja, azért hívták meg a WHO regionális ülésére Cipraszt, mert a görög kormány olyan egészségügyi reformra készül, amely sokakat elvágna az egészségügyi ellátástól – és ez ellentétes a WHO európai egészségügyi terveivel. Ciprasz hivatalos WHO-vendégként előad a rendezvényen, majd egyeztet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz WHO-főigazgatóval, akivel hétfőn Orbán Viktor magyar kormányfő is találkozott a Parlamentben.

Ciprasz ezt követően magával Orbánnal is tárgyal majd, a portál információi szerint az alábbi témákban: bilaterális kapcsolatok, regionális és nemzetközi ügyek, Európa jövője, a balkáni országok és a visegrádi négyek párbeszéde, nyugat-balkáni fejlesztések. A látogatás végén Ciprasz a magyarországi görög diaszpóra képviselőivel is találkozik.

Orbánnak sűrű napja van, kedd délelőtt ugyanis Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel is tárgyalt. Ezt megelőzően a gazdasági együttműködésről és Európa helyzetéről is egyeztetett Redzsep Akdag török miniszterelnök-helyettessel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Az Országházban tartott megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Orbán Viktor és Redzsep Akdag az első féléves adatok alapján reálisnak nevezték, hogy a két ország kereskedelmi forgalma idén elérheti a 3 milliárd dollárt. Szó volt az európai térség előtt álló legfontosabb kihívásokról is. A felek egyetértettek abban, hogy folytatni kell a magyar–török vállalati együttműködést a harmadik piacokon, elsősorban Afrikában – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.