Esőzés: több horvát várost is elöntött a víz

A forgalom teljesen megbénult, több kerület áram nélkül maradt, az iskolákban szünetel az oktatás.

MTI
2017. 09. 11. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárában reggel 8 és 10 óra között 190 milliméternyi eső esett, ami több mint a kétszerese a szeptember havi átlagos teljes csapadékmennyiségnek. Házakat, pincéket, mélygarázsokat, bevásárlóközpontokat és temetőket árasztott el az ár, és a forgalmat is teljesen megbénította.

A városi kórházban is súlyos károkat okozott a nagy eső, beáztak a kórtermek és a műtők, az orvosok csak a sürgős operációkat végezték el. Több kerület áram nélkül maradt, az iskolákban szünetel az oktatás, és az óvodák sem működnek.

Zára polgári védelme figyelmeztetést adott ki, miszerint a város lakói kerüljék el víz alá került utakat, és ne fogyasszanak vezetékes vizet, mert fennáll a fertőzés veszélye.

Sajtóértesülések szerint Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő és Andrej Plenkovic kormányfő is a helyszínre utazik a nap folyamán.

Bozidar Longin, Zadar megye elöljárója nyugalomra intette a lakosságot, és arra kérte a embereket, hogy maradjanak otthonaikban. A katasztrófában senki sem sérült meg, de az anyagi károk milliós nagyságrendűek – mondta.

A meteorológiai szolgálat (DZMH) jelentése szerint a heves esőzés késő délutánig folytatódik Zára körzetében.

A rossz időjárás a közép-horvátországi Károlyvárost (Karlovac) is elérte. Itt több utat is lezártak, a teherforgalmat pedig az A1-es autópályára irányították át.

Hétfőn éjjel vihar tombolt Isztriában is. Az orkánerejű szél fákat csavart ki, a víz pedig házakat, pincéket, egy buszállomást és utakat árasztott el. A legnagyobb károkat Közép-Isztriában, Pazin, Porec és Rovinj környékén okozta a vihar. Később valamivel gyengébb intenzitással elérte Pulát, Umagot, Buzetát és Labinát is.

Horvátországban a meteorológiai szolgálat hétfőre a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Isztriára és a Kvarner-öbölre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.