Frontex: Megduplázódott a Spanyolországba érkezők száma

Jelentősen csökkent az olasz partokra érkezők száma, közben viszont megélénkült a forgalom Marokkó felől.

MTI
2017. 09. 11. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint megkétszereződött idén az illegálisan Spanyolországba érkező bevándorlók száma a tavalyi évhez képest – közölte hétfőn Brüsszelben Fabrice Leggeri, az Európai Unió part- és határvédelmi ügynökségének (Frontex) igazgatója. „Csaknem 14 ezer érkezőt regisztráltunk Spanyolországban Marokkó felől” – mondta Leggeri.

Ebbe a számba szárazföldön és a tengeren keresztül jövők is beleszámítanak, többségük marokkói állampolgár. Ez több mint két és félszerese a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatoknak.

Az igazgató megerősítette, hogy az utóbbi időben jelentősen csökkent az olasz partokra érkezők száma, azt azonban nem tudta megmondani, hogy a migrációs nyomás spanyolországi erősödése a Líbia körüli szigorúbb ellenőrzéseknek tudható-e be. A Frontex az emelkedés egyik okaként korábban a származási és tranzitországokban fokozódó instabilitást jelölte meg.

Az emelkedés ellenére a Földközi-tenger nyugati része még mindig csak a harmadik legnépszerűbb tranzitútvonal Európa felé. Ezen az útvonalon át idén eddig nagyjából 14 ezren érkeztek, míg tavaly összesen 10 200-an, 2015-ben pedig 7200-an.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.