Igen sűrű napja van Orbán Viktornak

A török miniszterelnök-helyettessel, a görög kormányfővel és a horvát államfővel is egyeztetett.

MN
2017. 09. 12. 13:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sűrű napja van ma a magyar miniszterelnöknek: Recep Akdag török miniszterelnök-helyettessel, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel és Alexisz Ciprasz görög kormányfővel egyeztetett kedden. A találkozókon részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor és Recep Akdag a gazdasági együttműködésről és Európa helyzetéről is tárgyalt. Az első féléves adatok alapján reálisnak nevezték, hogy a két ország kereskedelmi forgalma idén elérheti a 3 milliárd dollárt. Szó volt az európai térség előtt álló legfontosabb kihívásokról is. A felek egyetértettek abban, hogy folytatni kell a magyar–török vállalati együttműködést a harmadik piacokon, elsősorban Afrikában – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor és Kolinda Grabar-Kitarovic találkozóján a közép-európai együttműködés fontosságát emelték ki. A tárgyaláson megállapították, hogy az Európa jövőjéről szóló vitákban térségünk országainak össze kell fogniuk. A két vezető szerint örömteli, hogy a kisebbségek helyzete mindkét országban jó. Szóba kerültek a Magyarország és Horvátország közötti vitás kérdések is, ezek kapcsán a magyar miniszterelnök és a horvát köztársasági elnök egyaránt megerősítette saját, korábban kifejtett álláspontját.

 

A magyar miniszterelnök és a görög kormányfő pedig az Európai Unió előtt álló kihívásokról is egyeztetett. Orbán Viktor körbevezette az Országházban görög kollégáját, munkaebédjükön pedig az uniós kihívások mellett megvitatták Közép-Európa és a balkáni térség együttműködését, Törökország és az EU jövőbeni kapcsolatait, valamint a magyar–görög kereskedelmi forgalom erősítésének ügyét.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.