Katalán népszavazás: elfoglalta a rendőrség a kommunikációs központot

A spanyol kormány katalóniai megbízottja bejelentette, kiiktatták a referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét.

MTI
2017. 09. 30. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy rendőr érkezett a helyi vezetés barcelonai távközlési és informatikai központjába, és várhatóan két napig ott is maradnak – erről a helyi kormányzat számolt be az MTI tudósítása szerint. A spanyol rendőrség szombati délelőtti akciója a katalán kormány által október 1-jére kiírt népszavazás előtti napon történt. A rendőrség és a spanyol belügyminisztérium nem erősítette meg az akció hírét.

Eközben több ezren tüntetnek spanyol nemzetiszínű zászlókkal az önálló Katalóniát támogató népszavazás ellen a madridi Cibeles téren.

Az MTI  szombat kora délután hírül adta azt is: a spanyol kormány katalóniai megbízottja bejelentette, kiiktatták a vasárnapra tervezett függetlenségi referendum szavazó- és szavazatszámláló rendszerét, teljes mértékig lehetetlenné téve a népszavazás megtartását.

A katalán legfelsőbb bíróság (TSJC) még pénteken határozatban szólította fel a Google-t, hogy blokkolja és törölje azt a mobiltelefonos applikációt, amelyet a katalán kormány készíttetett, hogy a felhasználók megkereshessék, hova kell menniük voksolni a spanyol hatóságok által betiltott vasárnapi függetlenségi népszavazáson, amelyet az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított.

A spanyol kormány szombaton bejelentette: a szavazásra kijelölt 2315 iskola közül 1300-at már lezártak a rendőrök. A rendőrség a szavazóhelyiségnek kijelölt iskolákban lévő szülőket felszólította, hogy vasárnap 6 óráig hagyják el az épületeket. Sok helyen ugyanis a helyiek bejelentették, hogy a hétvégére az iskolákban maradnak, hogy a hatóságok ne tudják bezárni őket, és meg lehessen tartani a népszavazást. Addig jógaórákat, filmvetítéseket tartanak, piknikeznek az épületben.

A rendőrség azt is megtiltotta az iskolákban lévőknek, hogy bármilyen kampányüzenetet kihelyezzenek.

A katalóniai rendőrség parancsba kapta, hogy vasárnap hajnalig ürítsenek ki minden elfoglalt épületet, és akadályozzák meg a népszavazás megtartását, de ha mód van rá, nem alkalmazhatnak erőszakot.

Akárcsak korábban, a madridi kormányzat ezúttal is az alkotmánybírósághoz fordult a katalán helyi vezetés által október 1-jére kitűzött népszavazás miatt, a bírói testület pedig kimondta, hogy a népszavazás sérti a Spanyol Királyság egységének megbonthatatlanságát rögzítő alaptörvényt, s ezért fel is függesztette a referendum megtartását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.