Mérgező anyag került egy festékgyári tűz után egy szászvárosi patakba

Teljesen elpusztították a víz élővilágát. Még a Marosban is halpusztulást idézett elő.

MTI
2017. 09. 13. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A festékgyárban kedd délután történt robbanás, melynek következtében egy munkás súlyosan megsérült, és tűz ütött ki. Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megye ötven tűzoltója tizenkét tűzoltóautóval húsz órán át küzdött a lángokkal, míg sikerült eloltani a tüzet, mely a festékgyár telephelyén 5000 négyzetméteres felületre terjedt ki. A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este a hatóságok evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. Mintegy 360 személynek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni, vagy egy – a hatóságok által kijelölt – sportcsarnokban éjszakázni.

Szép Róbert, a romániai Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a légköri viszonyok miatt a mérgező füst nagy magasságokban oszlott szét, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orastioara és a Városvíz patakban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, hiszen a Városvíz Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.

A Romániai Vizek Országos Hivatala úszótorlaszokkal próbálta megfékezni az Orastioara patakba jutott mérgező anyagokat, de ezek egy része feloldódott a patakvízben, és a Városvíz patakba, majd a Marosba jutott. A szakemberek a Városvíz patakon és mintegy húsz kilométerrel alább a Maroson is úszógátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére. Amint az Agerpres hírügynökség fogalmazott: reményeik szerint a gátak az elkövetkező órákban teljesen megakadályozzák a mérgező anyagok továbbterjedését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.