Norvégia: kormányon marad a jobboldali koalíció

Erna Solberg koalíciójának kisebb a támogatottsága, mint négy éve, de kormányon maradhat.

MN
2017. 09. 12. 4:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konzervatív Höyre pártot vezető Erna Solberg miniszterelnök győztesnek nyilvánította magát és a kormányzó koalíciót a hétfői norvég parlamenti választás után. „Úgy látszik, ez egyértelmű győzelem. A megoldásaink jók, munkahelyeket hoztunk létre – jelentette ki támogatói előtt Oslóban. Figyelmeztetett azonban: – Van néhány feladatunk. Az olajbevételek egyre kisebbek lesznek.”

A szavazatok 97 százalékának összeszámlálása alapján Solberg pártja, a Höyre és koalíciós partnere, a jobboldali populista Haladó Párt (FrP), valamint a koalíciót kívülről támogató centrista liberálisok és a kereszténydemokraták összesen 89 helyet kapnak majd a 169 fős parlamentben. A Höyrének 45 helye lesz – hárommal kevesebb, mint eddig –, az FrP-nek pedig 28 az eddigi 29 helyett.

A Munkáspárt vezette balközép ellenzéknek 80 hely jut. Jonas Gahr Störe, a Munkáspárt vezére pedig beismerte vereségét, és azt mondta: „nagy csalódás” érte.

Az eredmények azt mutatják, hogy a norvég politikában lényegében megvalósult a női egyenjogúság: nemcsak a miniszterelnök és az FrP elnöke nő, de az összes képviselő 41 százaléka is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.