Rendőrök öltek meg egy fekete értelmi fogyatékos férfit Texasban

Az utcán kiabáló fiatalt drogosnak hitték, és leteperték. Stephen Gayle belehalt az arányosnak tartott rendőri intézkedésbe.

MN
2017. 09. 30. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fekete fiatal halt meg rendőri intézkedés közben az Egyesült Államok Texas államában található Temple-ben csütörtökön, az ügyben vizsgálat indult – tudatta a hatóság pénteken.

Testvére elmondása szerint a meghalt Stephen Gayle értelmi fogyatékos volt, sarlósejtes vérszegénységben szenvedett, és olyan idegrendszeri elváltozás is kínozta, amely miatt lábai időnként görcsbe rándultak és rúgkapáló mozgásba kezdtek.

Egyelőre csak annyit tudni, hogy a rendőröket rendzavarás miatt riasztották, és ők azt hitték, hogy Gayle a felelős, ezért megpróbálták megbilincselni és beültetni a rendőrautóba. A rendőrség közleménye szerint a fiatal férfi nem működött együtt a rendőrökkel, akik úgy vélték, hogy valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt áll.

Szemtanúk szerint a fehér rendőrök túlzott erőt alkalmaztak a fekete férfival szemben. Egyikük azt mondta: az egyik rendőr Gayle hátába térdelt és öklével a földön fekvő férfi arcába ütött. Wanda Nichols helyi lelkipásztor arról számolt be, hogy a rendőrök kiérkezése előtt Stephen Gayle az utcán sétált és kiabált, a lelkész szerint mindössze azért, hogy magára vonja egy focizó fiú figyelmét.

A helyi rendőrség szerint az intézkedő rendőrök „nem lépték át hatáskörüket”, de a texasi közbiztonsági minisztérium kivizsgálja, hogy mi okozta a férfi halálát; a boncolást már elrendelték.

A feketék elleni, sokszor indokolatlannak bizonyuló erőszak visszatérő probléma az Egyesült Államokban: júliusban Baton Rouge-ban, Louisiana fővárosban lőttek agyon rendőrök egy fegyvertelen fekete férfit, aki vitába keveredett velük – tavaly pedig a Minnesota állambeli St. Paulban végeztek egy afroamerikai férfival pusztán azért, mert amikor arra kérték, hogy igazolja magát, az irataiért nyúlt. A minnesotai gyilkos rendőr ötször lőtt bele a barátnője mellett, egy autóban ülő férfiba – idén mégis felmentette az ügyében eljáró bíróság. 

St. Louisban idén szeptemberben szintén felmentették egy 2011-es gyilkosság rendőr vádlottját, a tiszt állítása szerint önvédelemből lőtt agyon egy fiatal fekete férfit. Mint a 24.hu írja, felmentő ítélet miatt százak vonultak az utcára a városban, az erőszakossá váló demonstráció során a helyi fekete közösség tagjai üvegekkel, kövekkel dobálták a rohamrendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.