Több segítséget kér Moszkva a szír lakosságnak

Az eddiginél komolyabb szíriai támogatást kér az ENSZ-től Oroszország, újjáépítésre és többtonnányi gyógyszerre is szükség lenne.

MN
2017. 09. 11. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva arra kéri a nemzetközi közösséget, hogy mihamarabb fokozza a humanitárius segítségnyújtást a szíriai lakosságnak – írta Staffan de Misturának, az ENSZ szíriai megbízottjának címzett hétfői levelében Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu emellett felszólította a világszervezetet, hogy a lehető legtevékenyebben vegyen részt a lerombolt otthonok, iskolák, kórházak és infrastrukturális létesítmények helyreállításában – írja az MTI.

A védelmi miniszter emlékeztetett, hogy a szíriai kormányerők Oroszország támogatásával kiszorították a terroristákat Szíria egyes területeiről, és ott van esély a békés életkörülmények megteremtésére. Sojgu hangsúlyozza azonban, hogy nem mindenki tud visszatérni az otthonába, a terroristák számos települést leromboltak, házak, iskolák, gyógyintézetek és infrastrukturális létesítmények ezrei romokban hevernek. Súlyos humanitárius helyzet alakult ki az at-Tanf és Akerbat melletti menekülttáborokban, ahol körülbelül 60 ezer ember él. Legalább 1000 tonna élelmiszerre és 80 tonna gyógyszerre lenne szükség.

„Az orosz fél folyamatosan nyújt humanitárius és orvosi segítséget, aknamentesíti a felszabadított területeket, és megold a békés élet helyreállítását szolgáló sok problémát. A több százezer menekült mihamarabbi hazatéréséhez azonban a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek fokozására van szükség” – írta levelében az orosz védelmi miniszter. Sojgu korábban hasonló levelet küldött a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát (ICRC) vezető Peter Maurernek is.

A védelmi tárca közzétette a segítségre leginkább rászoruló szíriai települések listáját, és folyamatosan frissíti.

Bár Szergej Sojgu közleménye nem tér ki rá, az orosz hadigépezet maga is tevékenyen részt vesz a szíriai pusztításban, Bassár el-Aszad ellenségeit pedig kivétel nélkül terroristaként kezelik. Szemtanúk és a kormányellenes felkelők beszámolói szerint orosz bombázók több menekülttábort is támadtak a múlt évben, együttműködve a szír kormányerők légierejével: májusban a szír–török, júliusban a szír–jordán határ melletti táborokra mértek csapásokat, amelyekben több tucat civil vesztette életét.

Helyi beszámolók szerint aleppói műveletekben is részt vettek orosz bombázók – célzottan támadták Kelet-Aleppó akkor még ellenzéki fennhatóság alatt lévő kórházait, de lebombázták a helyieknek küldött segélyszállítmányokat is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.