Új nyomozás indulhat a brazil elnök ellen

Kenőpénzért cserébe olyan rendeletet adhatott ki, amely kedvezett egy bizonyos kikötői cégnek.

MTI
2017. 09. 13. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Luis Roberto Barroso bíró szerint megalapozott a gyanú, hogy Temer májusban kenőpénzért cserébe olyan rendeletet adott ki, amely kedvezett egy bizonyos kikötői cégnek.

A bíró arra is engedélyt adott, hogy nyomozás induljon Temer egy volt tanácsadója, Rodrigo Rocha Loures ellen, aki a gyanú szerint szállította a kenőpénzt.

A nyomozást Rodrigo Janot főügyész vezeti, de csak vasárnapig, mert lejár a mandátuma. Temer jelöltje, Raquel Dodge lesz az új főügyész, aki továbbviszi a nyomozást. Janot korábban már kérte az államfő mentelmi jogának felfüggesztését a parlamenttől, hogy vádat emelhessen Temer ellen, de az alsóház nem szavazta meg. A parlament ugyanígy megakadályozhatja azt is, hogy az új nyomozás eredményeképpen vádat emeljen a főügyész.

Janot a múlt héten bűnszervezet létrehozása miatt vádindítványt tett Luiz Inácio Lula da Silva és Dilma Rousseff volt államfők ellen.

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átszövő botrányok sorozata sújtja. Dilma Rousseff ellen most első ízben emelnek vádat. Őt tavaly mozdították el elnöki hivatalából a költségvetési törvény megsértése miatt. Rousseff helyét alelnöke, Michel Temer foglalta el, de csakhamar ő is korrupciós botrányba keveredett, miután az idén májusban előkerült egy hangfelvétel, amelynek tanúsága szerint szemet hunyt a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök, Eduardo Cunha megvesztegetése felett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.