Videón Miheil Szaakasvili elrablása – Lengyelországba vitték a volt grúz elnököt

A volt odesszai kormányzót álarcos férfiak fogták el, majd kisteherautóba tették és a reptérre szállították.

MN
2018. 02. 12. 13:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen álarcosok elfogták és ismeretlen helyre vitték hétfőn Miheil Szaakasvilit, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzót, egykori grúz elnököt. A Tsn.ua ukrán hírportál értesülései szerint hétfő délután bérelt repülőjárattal Kijevből Lengyelországba szállították.

„Nem kitoloncolás, hanem visszafogadás történt, a törvénysértő személy visszaszállítása abba az országba, ahonnan illegálisan érkezett Ukrajnába” – idézett a hírportál egy meg nem nevezett illetékest.

Jurij Birjukov, az ukrán elnök tanácsadója, a védelmi miniszter munkatársa Facebook-oldalán megerősítette, hogy Szaakasvili már elrepült az országból – írta az Interfaksz-Ukraina ukrán hírügynökség, de hivatalos forrásból nem tudta sem megerősíteni, sem megcáfolni az értesülést.

A Petro Porosenko ukrán elnököt korrupcióval vádoló politikust hétfőn az általa alapított Új Erők Mozgalma párt kijevi irodája melletti étteremben álarcos férfiak elfogták, majd egy kisteherautóval elszállították. Az álarcosok három fehér Volkswagen busszal érkeztek a helyszínre. Az UNIAN hírügynökség szerint fegyverek is voltak náluk.

A Szaakasvili elrablásáról szóló hír a politikus Facebook-oldalán jelent meg, és ukrán hírügynökségek is beszámoltak róla, videofelvételt is közzétettek a történtekről.

Sajtóinformációk szerint Szaakasvili és köre már készülhetett arra, hogy elfogják – feltéve hogy a videón látható akció a kiadatásával van kapcsolatban. Az elmúlt napokban ugyanis megjelentek olyan hírek, amelyek szerint megszületett a döntés arról, hogy Szaakasvilit visszatoloncolják Lengyelországba, ezért is számíthatott a letartóztatására.

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportál úgy értesült, hogy a politikust elfogó álarcosok dzsekijén „Állami Határőrizeti Szolgálat” felirat volt. A határőrség egyelőre nem válaszolt a Reuters brit hírügynökségnek az elfogással kapcsolatos kérdésére.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy rendőrök nem vettek részt az akcióban.

A Tsn.ua meg nem nevezett forrásból korábban úgy értesült, hogy az őrizetbe vett volt elnököt kitoloncolják Ukrajnából egy európai országba. A nevének elhallgatását kérő illetékes szerint ez nem Hollandia, ahol a családja él és ahová saját akaratából is utazhatna.

Liza Bohutszkaja blogger, Miheil Szaakasvili szövetségese a közösségi portálon azt írta, hogy a politikust elfogták, és a kijevi repülőtérre szállították. Közölte, hogy a volt grúz elnök hívei megpróbálják eltorlaszolni a reptér bejáratát.

Az ukrán főügyészség tavaly indított eljárást Szaakasvili ellen, azzal gyanúsítják, hogy erőszakos hatalomátvételre készült a 2014-ben megbuktatott, Moszkva-barát ukrán vezetéssel együttműködve.

2017 decemberében a hatóságok végül őrizetbe is vették, de az illetékes kijevi bíróság első fokon úgy határozott, hogy szabadlábon védekezhet. A politikus őrizetbe vétele csak másodjára sikerült, első alkalommal ugyanis hívei összecsaptak a rendfenntartókkal, és kiszabadították a rabszállító autóból kijevi belvárosi lakása előtt. Őrizetbe vétele előtt Szaakasvili fölment annak az épületnek a tetejére, amelyikben a lakása van, és azzal fenyegetőzött, hogy leugrik. A rendfenntartók a tetőn vették őrizetbe.

2018 január végén házi őrizetbe helyezték Szaakasvilit, ezzel a fellebbviteli bíróság részben jóváhagyta az ügyészség fellebbezését az elsőfokú bírósági döntéssel szemben, amely azt mondta ki, hogy a politikus az ellene folyó büntetőeljárás alatt szabadlábon védekezhet. Az éjszakai otthon tartózkodásra vonatkozó előírás mellett a bíróság megtiltotta Szaakasvilinek, hogy ügyészi engedély nélkül elhagyja Kijevet, továbbá kötelezte arra, hogy minden hatósági kihallgatáson, bírósági ülésen megjelenjen.

Miheil Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Grúzia államfője. Mandátumának lejárta után külföldre távozott. Petro Porosenko ukrán elnök 2015 májusában az Odesszai terület kormányzójává nevezte ki. Ekkor Szaakasvili fölvette az ukrán állampolgárságot, lemondva a grúzról. Később viszont megromlott viszonya az ukrán elnökkel, és Porosenko 2017  nyarán megfosztotta őt ukrán állampolgárságától, aminek következtében a politikus hontalanná vált, és elhagyta Ukrajnát. Tavaly szeptemberben visszatért az országba; gyalogosan, ukrajnai híveivel körülvéve, jogellenesen kelt át a lengyel–ukrán határon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.