Élete végéig posztján maradhat a kínai elnök

Hszi Csing-ping 2013 óta Kína államfője, egy most megszavazott alkotmánymódosítással viszont leválthatatlanná vált.

MTI
2018. 03. 11. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta vasárnap a kínai parlament azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében eltörlik a kínai államfő hivatali idejére vonatkozó korlátozást.

Az eddigi szabályozás szerint ugyanaz a személy legfeljebb kétszer öt évig viselhette az államfői tisztséget. A korlátozás eltörlésével a 2013 óta elnök Hszi Csin-ping akár élete végéig is államfő maradhat.

A ceremoniális szerepű Országos Népi Gyűlés 2963 küldöttéből 2958 támogatta az újítást, ketten ellene szavaztak, hárman tartózkodtak. Az elsöprő támogatás nem okozott meglepetést, mivel a kínai parlamentben csak a kommunista párthoz teljesen lojális képviselők ülnek.

A parlament szóvivője szerint az elnöki hivatal idejére vonatkozó korlátozás eltörlésére azért van szükség, hogy összhangba hozzák az államfői hivatal idejét Hszi másik két kulcsfontosságú pozíciójával: a pártelnöki, valamint a fegyveres erőket irányító bizottság vezetői posztjával, amelyek közül egyik betöltésére sincs érvényben időbeli korlátozás.

Elemzők különösnek tartják, hogy a közvéleményt csak röviddel a parlamenti szavazás előtt, február végén tájékoztatták arról az elképzelésről, hogy a 64 éves Hszi Csin-ping akár élete végéig elnök maradhat. Akkor éles bírálatok is érték a hírt a kínai közösségi médiában, többen Észak-Koreával vontak párhuzamot, és attól tartottak, hogy egy Mao Ce-tungéhoz hasonló személyi kultusz van kialakulóban. A propagandagépezet azonban gyorsan ellentámadásba lendült, és törölték a kritikus megjegyzéseket.

Az elnöki ciklus kétszer öt évig terjedő korlátozása Teng Hsziao-ping kínai vezető idejében, 1982-ben került bele az alkotmányba azzal a céllal, hogy ne alakulhasson ki még egyszer a Mao Ce-tung uralmához hasonló diktatúra.

Míg Teng inkább a kollektív vezetést tartotta követendőnek, Hszi Csin-ping elnökségével Kína az egyszemélyi vezetés irányába kezdett elmozdulni. Hszi az utóbbi években hatékonyan félreállított minden olyan politikust, aki esetleg kihívást jelenthetett volna a hatalmára, miközben szoros elnyomás alatt tartja a civil szférát és azokat a független hangokat, amelyek demokratikus reformokat követelnek.

A most elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a kínai alkotmányban Hszi „ideológiai örökségét\" is rögzítik, ahogy azt már a kommunista párt alapszabályába is beleírták tavaly októberben.

A március 20-ig ülésező parlament Hszit pár napon belül várhatóan újabb öt évre megválasztja államfőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.