Kína nem akar az Egyesült Államok helyébe lépni

Kínai külügyminiszter: Nem szabad elszalasztani a lehetőséget Észak-Korea és az USA párbeszédére.

MN
2018. 03. 08. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államokkal folytatott esetleges kereskedelmi háború nem lehet jó megoldás, a világ két legnagyobb gazdaságának együtt kellene működnie egymással, de Peking kész megtenni a szükséges és arányos válaszlépéseket – mondta csütörtökön Vang Ji kínai külügyminiszter. Mint kiemelte „alapvető tévedés”, hogy az Egyesült Államok védelmi stratégiájában stratégiai versenytársnak nevezi Kínát. „Kína nem akar Amerika helyébe lépni. Kína teljesen más úton jár, mint a hagyományos nagyhatalmak” – hangoztatta.

A kínai külügyminiszter ezt ahhoz kapcsolódóan említette, hogy a héten Szöul bejelentette, áprilisban csúcstalálkozót tartanak, és Phenjan nem ragaszkodik atomfegyvereihez, ha nem érzi magát katonailag fenyegetve. Végre fontos lépést sikerült tenni a helyes irányba Észak-Korea kérdésében – reagált Vang Ji. Kitért arra, hogy Kína szerint Phenjannak és Washingtonnak „inkább előbb, mint utóbb” párbeszédet kell kezdenie egymással, hogy „béketeremtő mechanizmust” hozzanak létre.

A kínai diplomácia vezetője szerint az enyhülés azt bizonyítja, hogy Kína „felfüggesztésért felfüggesztést” politikája bevált. Kína ugyanis azt javasolta, hogy Szöul és Washington függessze fel közös hadgyakorlatát, s cserébe Phenjan is felfüggeszti nukleáris és rakétaprogramjait. „Minden félnek politikai bátorságot kell mutatnia, és meg kell hozniuk a politikai döntést. Nem szabad elszalasztani a lehetőséget” – hangsúlyozta Vang Ji a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés idei ülésszakának alkalmából újságíróknak Pekingben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.