Steve Bannon hősnek tartja Orbán Viktort

Annyi bizonyos, hogy Donald Trump jobbkeze Magyarországról is beszélt a francia Nemzeti Front kongresszusán.

Földi Bence
2018. 03. 10. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában turnézik Steve Bannon, a Fehér Ház egykori nemzetbiztonsági tanácsadója, Donald Trump amerikai elnök választási kampányának egyik főideológusa. Svájci és olaszországi látogatásait követően a franciaországi Lille-ben, a radikális Nemzeti Front kongresszusán bukkant fel, ahol beszédet is mondott – írja a liberális The Washington Post.

– Megfigyelőként jöttem Európába, hogy tanuljak – jelentette ki Bannon. – Rájöttem, hogy önök egy világszintű mozgalom részei, amely nagyobb Franciaországnál, nagyobb Olaszországnál, nagyobb Magyarországnál, mindnél óriásibb. A történelem a mi oldalunkon áll – mondta Marine Le Pen pártjának, hozzátéve, hogy utóbbi miatt sorozatos győzelmeket fognak aratni.

A beszéd azért is volt érdekes, mert a hagyományos republikánus elit által megvetett Bannon azután beszélt a Nemzeti Front kongresszusán, hogy a múlt hónapban a republikánusok éves konferenciáján (CPAC) felszólalt Marion-Maréchal Le Pen, a Nemzeti Front elnökének unokahúga. A pártkongresszus célja egyébként a tavalyi elnökválasztási vereség után a Nemzeti Front imázsának megváltoztatása – úgy fest, akár új neve is lehet az alakulatnak, amelyet Marine apja, az antiszemita Jean-Marie Le Pen alapított 1972-ben.

Bannon belső köreiből a szintén liberális The New York Times úgy értesült, hogy az egykori Trump-tanácsadó szeretne találkozni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is a hétvégén. Bannon a lap kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta ezt. A Weltwoche című svájci lap által a hét első felében tartott zürichi beszélgetésen az amerikai extanácsadó azt is elárulta, csodálója Orbánnak, akit „hősnek”, „a színtér legjelentősebb figurájának” tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.