Több civil életét vesztette a kormányerők légicsapásaiban Kelet-Gútában

Az újabb bombázásokkal 709-re emelkedett a polgári halálos áldozatok száma február 18. óta.

MTI
2018. 03. 05. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 14 civil vesztette életét a szíriai kormányerők légicsapásaiban a felkelők felügyelete alatt álló Kelet-Gútában hétfőre virradóra – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet. A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező csoport úgy tudja, hogy Hammuríjében 10 halálos áldozatot követelt a hordóbombákkal elkövetett támadás.

Az újabb légicsapásokkal 709-re emelkedett a polgári halálos áldozatok száma február 18. óta, a halottak között több mint 160 gyerek is van – mondta el a megfigyelőközpontot vezető Rámi Abder-Rahmán. Az Oroszország támogatását élvező damaszkuszi rezsim a múlt hónap közepén indította meg légi offenzíváját a lázadók egyik fellegvárának számító Kelet-Gúta ellen.

A szíriai főváros közelében található térségben egy hete kezdődtek meg a kormányerők szárazföldi műveletei. Abder-Rahmán szerint a szíriai hadsereg azóta a mintegy 100 négyzetkilométernyi területű Kelet-Gúta több mint egyharmadát visszafoglalta. „Az offenzívának folytatódnia kell” – hangsúlyozta vasárnap Bassár el-Aszad szíriai elnök.

Aszad biztosított róla, hogy a civileknek lehetőségük van a körbezárt terület elhagyására. Az elnök szerint a műveletek folytatása nem mond ellent az ENSZ fegyverszüneti felszólításának. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa február 24-én határozatot fogadott el, amelyben 30 napos tűzszünet haladéktalan kihirdetését követelte Szíriában, hiába.

A 2013 óta ostromolt Kelet-Gúta mintegy 400 ezer lakója körében mindennapos a nélkülözés. A térség lakossága az erőszak fokozódása óta hétfőn juthat először humanitárius segélyhez. A 46 kamionból álló konvoj 27 500 embert lát majd el gyógyszerekkel és élelmiszerrel – jelentette be az ENSZ.

Az orosz hadsereg szerint a felkelők megígérték: a segélyért cserébe megengedik a civileknek, hogy elhagyják Kelet-Gútát – írta az Interfax orosz hírügynökség. Moszkva egy héttel ezelőtt naponta öt órára tűzszünetet hirdetett a térségben, de azt állította, hogy a lázadók nem hagyják elmenekülni a helyieket.

Eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik tisztségviselője elmondta, hogy a szíriai kormányfelügyelők a gyógyszerek és az orvosi eszközök jelentős részét eltávolították a segélyt szállító teherautók ellenőrzése során. Az inzulint, a dialízishez, illetve a sebészeti eljárásokhoz szükséges eszközöket, valamint a sürgősségi táskákat is kiszedték – tette hozzá a WHO illetékese.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.