Nagy lépést tett Joe Biden a demokrata jelöltség felé

Biden most kedden a három M mellett Idahót is megnyerte, miközben Bernie Sanders csak a gyér lakosságú Észak-Dakotában diadalmaskodott.

2020. 03. 11. 21:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Közös a célunk, és közösen legyőzhetjük Trump elnököt – hangoztatta Joe Biden, jelképesen kezet nyújtva ellenfelének, Bernie Sanders szenátornak, miután a múlt heti szuperkeddi áttörése után most újabb sikert aratott a Demokrata Párt előválasztási sorozatán. Barack Obama egykori alelnöke ezúttal kipipálhatta a három M-et, azaz Michigant, Mississippit és Missourit; míg utóbbi kettő főleg abból a szempontból jelentős, hogy a 77 éves Biden láthatóan bírja a feketék – a Demokrata Párt egyik jelentős bázisa – támogatását, az északi Michigan a novemberi elnökválasztáson is sorsdöntő lehet.

2016-ban Hillary Clinton kétszer is veszített az amerikai autógyártás fellegvárában, először az előválasztáson Sanders ellenében, novemberben pedig Donald Trump győzte őt le, alig tízezer szavazattal. Biden most kedden a három M mellett Idahót is megnyerte, miközben Sanders csak a gyér lakosságú – és ezért a végelszámolásnál kisszámú küldöttvoksot jelentő – Észak-Dakotában diadalmaskodott. Washington államban egyelőre nem hirdettek végeredményt.

Mindez arra utal: megtörni látszik a radikális baloldali Sanders győzelmi hulláma. Február elején a szenátor még jól szerepelt az iowai jelölőgyűlésen, különösen pedig a New Hampshire-i előválasztáson. De a hónap végén Dél-Karolinában – ahol az előválasztók több mint a fele fekete – már fordult a kocka, a centrista nézeteket valló Biden az első győzelmét aratta. Az is a volt alelnök malmára hajthatja a vizet, hogy több induló – így Pete Buttigieg, Amy Klobuchar vagy Cory Booker – is visszalépett időközben, Biden támogatására szólítva fel híveit.

Az öröm pillanata a philadelphiai kampányrendezvényen. A Fehér Házba készül a hitvesi pár
Fotó: Reuters

A pártelit, valamint a nagy adományozók bizalmát is élvező Biden most már mintegy 150 küldöttvokssal vezet Sanders előtt, akinek igen nehéz lesz megfordítania ezt a trendet. A tét az, melyikük szerzi meg legalább mintegy kétezer demokrata küldött támogatását a nyári országos konvención. Az ott megválasztott jelölt lesz az ellenfele novemberben Donald Trump elnöknek, akinek csak formalitás a republikánus előválasztási sorozat. A felmérések egy része Trumpot, míg más részük a demokratákat hozza ki esélyesebbnek, mindenesetre az elnök kampánycsapata Bident tartja a veszélyesebb ellenfélnek. A jövő kedden Biden és Sanders újabb négy államban, köztük a kulcsfontosságú Floridában, Ohióban és Illinois-ban mérkőzik meg előválasztáson. Mint Amerikában a mindennapi életet, ezt a vetélkedést is befolyásolja a koronavírus terjedése. Kampányrendezvényeket mondtak le, és a riválisok hét végi tévévitájára sem hívnak közönséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.