időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Franciaországban megosztottság kíséri a kimenekítést

Harangozó Éva
2021.08.27. 05:50
Franciaországban megosztottság kíséri a kimenekítést

Természetesen nem úgy értettem, hogy üdvözölnünk kell a terroristákat

– szabadkozott Sandrine Rousseau francia politikus a Le Nouvel Obs francia hetilapnak pár nappal korábbi kijelentésével kapcsolatban. A zöldpárti elnökjelölt-aspiráns ugyanis akkor a francia BFMTV-nek úgy nyilatkozott: „feltételezve, hogy vannak is potenciális terroristák az Afganisztánból evakuáltak között, ha Franciaországban tartózkodnak, jobban nyomon lehet követni majd őket”. Annak ellenére, hogy a politikus maga is beismerte, hogy félreérthetően fogalmazott, nagy vitákat kavart a kijelentése Franciaországban. Azt nem tudni, hogyan lehet majd jobban nyomon követni a veszélyes személyeket az országban, merthogy az ellenőrzés sem megy simán: ezt mutatja az a pár nappal ezelőtti eset, amikor az ország repülési tilalmi listáján szereplő öt személynek sikerült Afganisztánból Franciaországba utaznia.

A kormánynak meg kell magyaráznia a franciáknak, mi akadályozza meg, hogy ezeket az egyéneket sürgősen kiutasítsák

– reagált a Twitteren Xavier Bertrand. A konzervatív politikus mikroblogján figyelmeztetett: az iszlamizmus térnyerése világszerte közvetlenül érint minket. Marine Le Pen jobboldali elnökjelölt pártja pedig egyenesen petíciót indított az afgán menekültek tízezreinek befogadása ellen: az Afganisztán – nemet mondunk egy újabb migrációs folyosó megnyitására címmel készült dokumentumot a Nemzeti Tömörülés (RN) azért készítette, hogy támogatóinak aláírásával egyértelművé tegye állásfoglalását az afgánok befogadása ellen. A jobboldali párt petíciójában arra emlékeztetett, első és legfontosabb céljuk az, hogy megvédjék Franciaországot és a franciák millióinak biztonságát, ugyanis szerintük az afgán menekültek tömeges és kontrollálatlan beáramlása hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot jelentene az ország számára.

Franciaország befogadási »kötelessége« háttérbe szorul, amikor a franciák biztonsága veszélyben van

– közölte a Twitteren Marine Le Pen.
A menekülő afgánok befogadásának kérdéséről a francia államfő is arra figyelmeztetett, hogy igen körültekintően kell megvizsgálni és meghatározni azt, hogy az afgán menekültek közül ki kaphat menekültstátust Franciaországban, vannak azonban olyan, főleg baloldali politikai vezetők, akik egy azonnali evakuációs híd megnyitását sürgetik. A franciák 54 százaléka viszont támogatja az afgán menekültek befogadását – derült ki a francia CNews hírcsatorna számára készült felmérésből. – Valódi politikai megosztottság figyelhető meg a francia lakosságon belül ebben a kérdésben – hangsúlyozta Julie Gaillot, a felmérést készítő CSA kutatóintézet munkatársa. Kifejtette, hogy a baloldali szavazók 76 százaléka az afgán menekültek befogadása mellett van, szemben a jobboldaliakkal, akik 71 százaléka egyértelműen ellenzi a befogadást. A szélsőjobboldalon belül pedig heves ellenszél tapasztalható, a szimpatizánsok közül 91 százalék van a befogadás ellen.

Ma este a francia kimenekítési hadművelet Afganisztánban teljesen véget ér, mert azt követően nem tudnak kimenekítéseket végrehajtani a kabuli repülőtérről. Francia diplomáciai források szerint ezt a határidőt az amerikaiak szabták meg, akiknek a repülőteret biztosító erői augusztus 31-én vonulnak ki végleg.

Franciaország mindent megtesz, hogy a lehető legtovább fenntartsa a légihidat, amelynek lezárása előtt néhány órával a francia katonai erők és a nagykövetség helyszínen dolgozó munkatársai is elhagyják a repülőteret

– tette hozzá az AFP hírügynökségnek nyilatkozó forrás. Sajtóhírek szerint az elmúlt napokban elsősorban a civil társadalomnak a tálibok célpontjává vált személyiségeit, újságírókat, művészeket, tanárokat vagy a nők jogaiért küzdő aktivistákat menekítettek ki. A francia RTL rádióban Jean Castex miniszterelnök úgy nyilatkozott: a tálibok augusztus 15-i afganisztáni hatalomátvétele óta Franciaország az Apagan hadműveletben megközelítőleg 2500 embert, többségé­ben afgánokat evakuált.

Borítókép: Europress/AFP/EyePress

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.