időjárás 4°C Lukács 2021. October 18.
logo

A kis pártok kezében a döntés, ki lesz a következő német kancellár

Magyar Nemzet
2021.09.27. 18:22
A kis pártok kezében a döntés, ki lesz a következő német kancellár

Két ellenzéki párt, a Zöldek és a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) a választások igazi győztesei, hiszen egyikük nélkül sem lehet kormányt alakítani – állapítja meg a német lapok többsége a vasárnapi Bundestag-választások után. Kétpárti kormányt csak az eddigi koalíciós pártok, a jobboldali CDU/CSU-pártszövetség és a szociáldemokraták (SPD) alkothatnának az eredmények alapján, ám ők már korábban kizárták a nyolc éve tartó együttműködés folytatását. Mivel nem lenne parlamenti többsége a tisztán baloldali SPD–Zöldek–Die Linke koalíciónak, egyetlen lehetőség maradt: a CDU/CSU vagy az SPD áll össze a Zöldekkel és az FDP-vel. „Lényegében a két kisebbik párt dönti el, kit szeretnének kancellárnak, Olaf Scholzot vagy Armin Laschetet” – vonja le a legfontosabb konklúziót a választási eredményekből a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

– A CDU és a CSU szövetsége elismeri, hogy csak a második helyet érte el a szövetségi parlamenti választáson, ezért nem követeli magának a kormányalakítás jogát, de készen áll tárgyalni arról, hogy egy új koalíció vezető ereje legyen – jelentette be Armin Laschet.

Ilyen helyzet még nem fordult elő, a CDU/CSU-ban eddig a választás másnapján mindig tudták, hogy kormányon vagy ellenzékben töltik-e a következő ciklust 

– mondta a kancellárjelölt. Kifejtette: a CDU/CSU-t és az SPD-t alig egy százalékpont választja el egymástól, ezért a választási eredmény helyett az a döntő tényező, hogy melyik erő tud többséget szervezni maga köré a parlamentben. A CDU/CSU így készen áll tárgyalni a kormányzati együttműködésről a Zöldekkel és az FDP-vel – a Bundestag azon pártjaival, amelyekkel az SPD is kormányozni kíván.

Olaf Scholz, az SPD kancellárjelöltje határozottan kijelentette: 

mivel a szociáldemokraták, a Zöldek és az FDP a választás nyertesei, ennek a három pártnak kell kormányt alakítania, méghozzá a választás győztese, az SPD vezetésével. 

Scholz az FDP azon javaslatával kapcsolatban, miszerint először a liberálisoknak és a Zöldeknek kellene tárgyalniuk a közös kormányzás lehetőségeiről, újságírói kérdésre azt felelte: teljesen rendben van, ha egymással is beszélnek azok, akikkel együtt akarunk dolgozni.

Christian Lindner, az FDP elnöke ugyanis bejelentette, hogy felkérik a Zöldeket a kormányzati együttműködés lehetőségeit előkészítő megbeszélések elkezdésére. 

Azért a Zöldekkel veszik fel elsőként a kapcsolatot, mert a lehetséges koalíciós partnerek közül a baloldali irányultságú ökopárt programjától áll a legtávolabb a liberális program, így nekik kell leginkább dolgozni az elképzelések összehangolásáért. 

A Zöldek vezetőinek jelezték, hogy készen állnak a megbeszélésekre. Robert Habeck társelnök kiemelte, hogy meg kell találni a Zöldek és az FDP közötti közös pontokat, ami nem lesz egyszerű, mert különösen gazdaságpolitikai ügyekben egy világ választja el őket. Arról is beszélt, a választási eredményből leginkább az következik, hogy a Zöldek és a liberálisok a szociáldemokratákkal kezdjenek koalíciós tárgyalásokat. – Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Zöldek nem tárgyalnának a CDU/CSU-val – tette hozzá.

Magyarország természetesen tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, s bármilyen kormány is jön létre a szavazói akarat alapján, azzal együtt fog dolgozni 

– reagált Szijjártó Péter a németországi választások eredményére. A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: Magyarország készen áll az együttműködés további fejlesztésére Németországgal, miután a két ország fontos szerepet játszik egymás életében.

 

Borítókép: Annalena Baerbock, a Zöldek kancellárjelöltje. Forrás: MTI/EPA/Pool/Filip Singer

Ezek is érdekelhetik