Az őszi járványhullámra készülnek Közép-Európában

Varsó, Pozsony és Prága is növelné az oltási hajlandóságot, nem akarnak korlátozásokat.

2021. 09. 17. 5:45
null
Varsó, 2020. december 28. Egészségügyi dolgozók mutatják az oltás helyét, miután megkapták a koronavírus elleni vakcinát a lengyel belügyminisztérium kórházában Varsóban 2020. december 28-án. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalomba hozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására. MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus-fertőzöttségi adatok egyelőre csupán enyhe emelkedést mutatnak, és a kórban elhunytak száma is rendkívül alacsony, Lengyelország, Csehország és Szlovákia fokozottan készül a járvány negyedik hullámára. A koronavírus fertőzőbb, delta variánsának terjedése a közép-európai országokat sem kerülte el, s a védőoltási kampány lanyhulása azzal fenyeget, hogy ismét ezrek fertőződhetnek meg naponta.

November végére ez a szám Lengyelországban akár harmincezer is lehet

– figyelmeztet a wrocławi műszaki egyetem kutatócsoportja, amely modellezte a jelenlegi tendenciákat. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter azonban közölte, nem kell újabb országos zárlatra számítani, a járványügyi korlátozások ezentúl járásonként változnak majd, a helyi fertőzöttségi rátától és oltottsági aránytól függően. A több mint 38 millió lakosú Lengyelországban valamivel több mint 19 millió ember – a lakosság fele – kapta meg a védőoltás mindkét adagját, így a fertőzésen átesettekkel együtt a lakosok több mint hetven százalékában vannak a SARS–CoV–2 vírus antitestjeiből. A minisztérium szerint ezért viszonylag magas az immunisok aránya, de folytatni kell az oltási kampányt, hiszen az utóbbi hónapokban életüket vesztettek nyolcvan százaléka nem volt beoltva. Szeptember 1-jétől már harmadik vakcinára is lehet jelentkezni, júniustól pedig a 12–17 éveseknek is lehetővé tették az oltást – többek között az iskolákban is –, mégsem növekszik az oltási hajlandóság.

A szomszédos Szlovákiában egy hete már az öt és 11 év közti gyermekek is kaphatnak oltást.

A döntést részben szakértők és orvosok kérése alapján hozták meg, a gyerekeknek csak a vakcina egyharmadát adhatják be. Ettől a héttől pedig a felnőttek is felvehetik a harmadik adag oltást. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter ettől a két lépéstől azt reméli, hogy stagnál a fertőzöttek száma. A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában 2,2 millióan kapták már meg mindkét adag oltást, ez a lakosság mindössze negyven százaléka. Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója szerint a mostani járványügyi helyzet – a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma alapján – leginkább a tavaly szeptember végi állapotokhoz hasonlatos, ám Vladimír Lengvarský szerint még nem került szóba, hogy kijárási tilalmat vezetnének be. A Ma7 felvidéki magyar hírportál beszámolója szerint azonban a beoltatlanokra korlátozások várnak az egészségügyben: ha például rehabilitációra vagy masszázsra szeretnének menni, esetleg a körzeti orvosukhoz vagy a fogorvosukhoz, akár hetente többször is teszteltetniük kell magukat.

A romló statisztikák ellenére a cseh kormány sem számol azzal, hogy az ősszel szükség lenne az üzletek és a szolgáltatások olyan korlátozására, mint ahogy az a járvány előző hullámaiban történt. Adam Vojtěch egészségügyi miniszter azt mondta:

bár az ősszel várhatóan romlani fog a járványhelyzet, már nem lesz olyan súlyos, mint korábban.

Az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének legkockázatosabb forgatókönyve szerint szeptember közepén mintegy ötszázra nőhet a Covid–19-betegséggel kezelt személyek száma a cseh kórházakban, közülük legfeljebb száznak lehet szüksége intenzív terápiára. Márciusban a kórházban kezeltek száma meghaladta a kilencezret. A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig 5,9 millió ember – a lakosság 55 százaléka – kapta meg az oltás mindkét adagját. Ma már nem szükséges semmiféle regisztráció, a nagy oltóközpontok megszűntek, helyettük sok kisebb működik, és oltanak a háziorvosok is. Az arcmaszk használata továbbra is kötelező a zárt termekben, a tömegközlekedésben, a tömegrendezvényeken. Az eddigi óvintézkedések fennmaradnak, újakkal csak akkor foglalkoznak, ha a százezer lakosra eső új esetek száma eléri a százat – írja az MTI.

Borítókép: Egészségügyi dolgozók mutatják az oltás helyét, miután megkapták a koronavírus elleni vakcinát Varsóban 2020. december 28-án
Fotó: MTI/PAP/EPA/Leszek Szymanski

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.