Bevándorlás: Biden minden irányból kapja a bírálatokat

Bár a haitiak hazatoloncolását ígérte a kormány, sokukat az Egyesült Államok területére engedték.

Mártonffy Attila
2021. 09. 22. 13:46
null
Del Rio, 2021. szeptember 22. A kitoloncolstl tartva illeglis bevndorlk kelnek t a Rio Grande folyn a texasi Del Ribl a mexiki Ciudad Acunba 2021. szeptember 21-n. A Mexikt Dl-Texasszal sszekt Del Rio Nemzetkzi Hd alatt tbb mint 15 ezer latin-amerikai menedkkr vert tbort a napokban. MTI/AP/Fernando Llano Fotó: Fernando Llano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai szenátus demokrata frakciójának vezetője, Chuck Schumer arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy azonnal állítsa le a haiti migránsok kitoloncolását az amerikai–mexikói határszakasz texasi körzetéből. 

A haiti migránsok korbáccsal és más eszközökkel való erőszakos fizikai kényszerítésének látványa teljességgel elfogadhatatlan számunkra. Ki kell vizsgálni a történteket, és az elnöknek támogatnia kell a felelősségre vonást. A kitoloncolással kapcsolatos döntés ellentmond a józan észnek, és ellentmond az emberi tisztességnek is

– hangsúlyozta elítélő nyilatkozatában a politikus, miután a közösségi médiában olyan felvételek kezdtek terjedni, amelyeken „cowboynak öltözött” lovas rendőrök látszólag korbáccsal – valójában a gyeplő látszott annak – próbálják visszatartani a migránsokat. Biden lényegében elődje, Donald Trump gyakorlatát folytatja, aminek értelmében a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni mindenkitől, aki egészségügyi fenyegetést jelent az országra a Covid–19-járvánnyal kapcsolatban. Az eljárás ellen tiltakozókhoz több demokrata törvényhozó is csatlakozott, köztük Cory Booker szanátor, Adam Schiff képviselő és Julian Castro, aki városfejlesztési miniszter volt Barack Obama elnöksége idején.

Egyidejűleg Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa figyelmeztette a Biden-adminisztrációt, hogy a deportálási akció szembemegy a menedékkérők olyan helyekre való kényszerített visszatelepítését tiltó nemzetközi törvényekkel, ahol valószínűleg megtorlásnak lesznek kitéve 

– hívja fel a figyelmet az RT.com orosz hírportál.

Hétfőre már több mint tizenötezer migráns vert tábort a Mexikót Dél-Texasszal összekötő híd alatt, miután átkeltek a Rio Grande folyón az Egyesült Államok területére. Túlnyomó részük a katasztrófák és politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből érkezett. Raul Ortiz, az amerikai határőrség vezetője a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján jelezte: a hatóságok a lehető leghamarabb rendezni fogják a híd alatt táborozó bevándorlók ügyét, akik először a bevándorlási hatóságok létesítményeibe kerülnek.

Greg Abbott texasi republikánus kormányzó, aki már kezdettől éles vitában áll Biden kormányával az Egyesült Államok határvédelmét illetően, a múlt héten lezáratott több határátkelőt. 

A deportálási folyamat egyébként elég kusza képet mutat mind amerikai, mind haiti részről. A karibi ország fővárosának repülőterén készült felvételek például azt mutatják, hogy a visszaszállított menekültek megrohamozzák a kifutópályát, és cipőkkel hajigálják a repülőgépeket. Korábban pedig egy csoport migráns a határőrség buszával próbált elmenekülni egy beljebb, Brownsville-ben lévő elosztóközpont felé. A mexikóiak is bejelentkeztek, hogy segítenek az amerikai hatóságoknak: felajánlották, hogy a migránsokat elrepítik a guatemalai határhoz. Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy 

számos haiti állampolgárnak már van menekültstátusa más dél-amerikai országban, például Chilében és Brazíliában, többen pedig jelezték, szívesen maradnának Mexikóban.

A Fox News amerikai televízió ugyanakkor arról ír, hogy miközben a Fehér Ház a határon feltorlódott migránsok hazatoloncolását szorgalmazza, számos bevándorlót engednek be más amerikai városokba is Del Rióból azzal a feltétellel, hogy hatvan napon belül jelentkezniük kell a bevándorlási hatóságoknál. A határon fekvő településekre – például El Pasóba, Laredóba – való buszoztatás mellett repülőjáratot indítottak az arizonai Tucsonba is.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan milyen kritériumok alapján döntenek az amerikai hatóságok arról, hogy ki maradhat és kinek kell visszatérnie Haitira. Annyi bizonyos, hogy az egyedülálló felnőttek szinte kizárólag a hazatoloncolást végző járatokon találják magukat.

A Haitiba irányuló kiutasítás még vasárnap elkezdődött, eddig mintegy ötszáz migránst küldtek haza. 

Ez nem ment zökkenőmentesen, a dühös migránsok a belbiztonsági minisztérium szerint két határvédelmi rendészt is megsebesítettek, miután Port-au-Prince-ben kiszállították őket a repülőgépből. 

A helyzet felmérésére a migránstáborba látogatott Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter is.

 

Borítókép: A kitoloncolástól tartva illegális bevándorlók kelnek át a Rio Grande folyón a texasi Del Rióból a mexikói Ciudad Acunába szeptember 21-én.
Fotó: MTI/AP/Fernando Llano

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.